Svijet

SAD planiraju vojnu intervenciju na Filipinima

SAD namjeravaju da otpočnu vojnu operaciju u kojoj će Ratno vazduhoplovstvo te zemlje izvesti vazdušne napade na pozicije ID na teritoriji Filipina.
SAD planiraju vojnu intervenciju na Filipinima
Portal AnalitikaIzvor

To je javila televizija NBC, pozivajući se na izvore u Ministarstvu odbrane zemlje, prenosi "Sputnjik".

Plan Pentagona bi mogao da bude predstavljen danas, a prema podacima izvora američke televizije, predlaže se da se u operaciji koriste dronovi.

Ako plan bude odobren, američka vojska bi mogla da izvodi akcije protiv militanata ID na Filipinima koji predstavljaju prijetnju za saveznike SAD u Pacifičkom regionu, među kojima su i oružane snage te azijske ostrvske zemlje. 

Kako je saopštio portparol Pentagona Džef Devis, Vašington sarađuje sa Manilom u borbi protiv terorizma već 15 godina. U ovom trenutku na Filipinima se nalazi mala grupa američkih vojnika koji pružaju podršku zemlji u borbi protiv militanata ID. 

Ranije je državni sekretar SAD Reks Tilerson, koji je doputovao u Manilu na samit ASEAN-a, naglasio da Vašington razmjenjuje obavještajne podatke sa Manilom i da joj je ustupio nekoliko lakih aviona i dronova za vazdušno izviđanje. Pored toga, Vašington daje preporuke o strategiji borbe protiv ekstremista, dodao je on.

 

Portal Analitika