Kultura

Barski ljetopis: Arsenijević u Baru nakon 22 godine, komad Urbana u Starom Baru

Jedan od najprevođenijih srpskih književnika svoje generacije, prevodilac, urednik i publicista, Vladimir Arsenijević sinoć je nakon 22 godine ponovo bio gost Barskog ljetopisa.
Barski ljetopis: Arsenijević u Baru nakon 22 godine, komad Urbana u Starom Baru
Portal AnalitikaIzvor

Nakon svog prvog i izuzetno uspješnog romana „U potpalublju“ čija je prva crnogorska promocija bila upravo u Baru, Arsenijević je na platou ispred Dvorca kralja Nikole promovisao roman „Ti i ja, Anđela“, izdat 2016. godine, koji predstavlja rimejk romana „Anđela“ iz 1997. godine, „kome je bitno izmijenjena struktura i priča, tako da čitamo potpuno nov roman, odnosno potresnu priču o životu u grotlu zla ranih devedesetih godina“.

- Ja sam te stvari pisao upravo tokom 90-tih i tamo negdje od 2000. godine osjetio užasno prezasićenje svim tim, pa sam odlučio da pustim vrijeme da teče, kao sa namjerom da se vratim jednog dana i da to nekako obnovim. Tako da je prošlo nekih dobrih 15 godina prije nego što sam osjetio dovoljno motivacije i poriva da to zaista uradim. U međuvremenu sam mislio da će se naše okolnosti promijeniti, pa ćemo mi živjeti u nekim „Švajcarskama“, da će sve izgledati potpuno drugačije, pa ću ja sa nekim čuđenjem gledati na to doba. A ono: realnost jeste jako drugačija, ali ujedno i nije, i to svi mi koji pamtimo to doba jasno vidimo. Sa tim čudnim osjećajem pisao sam tu novu verziju knjige o vremenu koje je daleko, ali i koje nije toliko različito od našeg vremena. „Ti i ja, Anđela“ je jedna potpuno nova verzija knjige „Anđela“, koja je opet nastavak knjige „U potpalublju“ - kazao je autor.

On odaje kako je uvijek imao „otklon od književne scene“, te da niko nije znao ko je u trenutku kada s knjigom „U potpalublju“ dobio NIN-ovu nagradu.

- Znam da su mi poslije pričali da je bila čitava ta potraga – ko je taj Arsenijević. Naprosto me niko nije poznavao. I dalje nekako osjećam neku vrstu otklona. Svaki pisac je na izvjestan način svijet za sebe. Tako da ja to radim iz razloga koji su meni lično bitni, a ne iz nekih opštih društvenih razloga, naročito ne iz nekih pripadnosti književnog tipa, jer oni mi nisu ni potrebne - kazao je Arsenijević.

Komad „What is Europe“ u produkciji sarajevskom festivala MESS, koju je režirao Andraš Urban biće u četvrtak od 21 čas i 30 minuta igrana na sceni u Starom Baru. Uloge tumače Benjamin Bajramović, Amar Čustović, Dženana Džanić, Mirna Kreso, Sanin Milavić i Vedrana Seksan. Dramaturgiju je uradila Bojana Vidosavljević, po motivima djela „Ispaštanje“ i „Priče iz donjih predela“ Lasla Vegela.

Portal Analitika