Rukomet

Rukometašice Budućnosti završile sa radom u Kolašinu

Rukometašice Budućnosti završile su pripreme u Kolašinu. U srijedu, u Podgorici, nastavljaju sa radom, stiže slovenački Krim, a od naredne sedmice u Ljubljani ih čeka međunarodni turnir.
Rukometašice Budućnosti završile sa radom u Kolašinu
Portal AnalitikaIzvor

Svježa krv

Za Dragana Adžića, koji je zadovoljan sa urađenim poslom u Kolašinu, važno je da su djevojke bez povreda završile najvažniji dio rada za novu sezonu u Ligi šampiona. U odnosu na prve dvije sedmice bazičnog rada i sparingovanja sa ruskim Astrahanom, „plavima“ će se priključiti neke od juniorskih reprezentativki Crne Gore, koje su juče završile sa obavezama na šampionatu Evrope u Sloveniji.

“Od srijede će se priključuje Tanja Brnović, Enisa Đoković, Milica Čarapić, Branka Konatar i Tea Marinović, koja će do povratka Anastasije Babović, trenirati sa nama. Kasnije će nastaviti da radi sa drugom ekipom. Biće naš četvrti golman”, kazao je Adžić. “Ostale djevojke, iz juniorske konkurencije, su nam na oku, biće u fokusu još ove godine, vjerujem u njihov napredak i u odlazak na SP. Vjerujem da ćemo dobiti još nekog igrača za Budućnost i seniorsku reprezentaciju. Biće pod našom maksimalnom pažnjom”.

Čini se da su Budućnost i nacionalni tim dobili još jedno pravo pojačanje na golu. Mlada Marinović ostavila je najbolji utisak na tek završenom šampionatu Evrope.

“Vaspitano dijete, primjer za sve. Pokazala je da se odricanjem može ostvariti napredak i pomjeriti granice. Skromna je, radila je na sebi, bila je malo stegnuta, ali je u pravom momentu eksplodirala. Najveće je osvježenje sa ovog takmičenja i napravila je najveći iskorak od svih”, jasan je strateg „plavih“.

Na desnom krilu Dijana Ujkić, imaće pomoć od još mlađe, juniorke Čarapić.

“Milica je je napravila pomak na juniorskom prvenstvu, a njene rezerve su velike. I to će biti, po pitanju mlađih igračica, jedan od naših najvažnijih zadataka da ih spremimo i da se iskažu do kraja. U ovom slučaju, Milica treba da bude iza Dijaninih leđa, kao pravi potencijal koji je potreban crnogorskom rukometu na toj poziciji”.

Neke nove stvari

Adžić je svjestan da Budućnost nema snagu koju je imala minulih sezona. Nema snagu iz razloga što je klub napravio zaokret okrenuo se potpuno svom kadru sa vjerom da će kroz ovu sezonu u Ligi šampiona dobiti na iskustvu. Bez toga nema vrhunskog rukometa, ni u najavi.

“Naš zadatak, od prvog dana okupljanja, je da pomjeramo granice. Bez toga i po pitanju odnosa i shvatanja igre, nemamo Budućnost na način kako želimo i na način kako to očekuje javnost po pitanju rezultata. Djevojkama je to predočeno i svaki dan se tim stvarima bavimo. Najzadovoljniji sam što je u Kolašinu bilo vidno kod svih da smo krenuli u tom pravcu procesa koji je najsloženiji i traži energiju”.

Sa promjenom tima, mijenjaće se i igra, posebno u odbrani. Adžić želi da proba nešto novo, radio je na tome, pa su upravo mečevi sa ruskom ekipom, koja je doputovala sa 11 domaćih reprezentativki, išli u smjeru vježbanja.

“Astrahan nas je držao budnim. Svaku grešku, Ruskinje su kažnjavale za sekund. Vježbali smo odbranu „tritri i 5-1“ i sve djevojke su igrale. Radili smo 14 dana, vidi se pomak, daj Bože da na ovom nivou ostanemo sa glavom i da ta nadogradnja bude prava. Onda možemo biti nezgodni”.

Zna Adžić koliko je potrebno mladoj ekipi da poleti ili da sklizne. Zato je prisutan oprez.

“To je ta ivica, ili ćemo svima biti nezgodni u ovom periodu, a kasnije i pobjeđivati, a možemo i otići za malo u neki ćorsokak. Ovaj tim ima veliko srce i energiju. Ima glad, to je nešto što može da nas vodi”.

Milena se vratila

Pozitivni signal za Budućnost je povratak Milene Raičević. Pomogla je ekipi protiv Astrahana. Srednji bek i kapiten u januaru je operisala tetivu, preskočila je glavnu fazu i F4 Lige šampiona, a uskočila na teren u junu, da pomogne reprezentaciji u baražu za Svjetsko prvenstvo.

“Praktično su Mileni to bili prvi normalni treninzi od operacije. Istina, igrala je u baražu, ali nije bila ni blizu spremna, a na svakom treningu i u obje utakmice bila je opterećena bolom. Pokazala je i tada volju i ono najvažnije dala se reprezentaciji. Sada je drugačije, oporavak je bio dobar i do kraja ispoštovan. Darli se, takođe, oporavila, posljednje dvije utakmice je branila. Devet igračica je odradilo 23 treninga”.

Trener Budućnosti smatra da su za dvije sedmice u Kolašinu dobili mjesec zajedničkog rada.

“Nevjerovatno iskustvo. Dobili smo, praktično, mjesec zajedničkog rada. Imamo dosta materijala”.

Van stroja, ali ne i potpuno, bila je pivot Suzana Lazović.

“Suza je radila dobar dio treninga, čekamo signal od doktora”.

Zadovoljan je Adžić pristupom i načinom na koji je odradila ovaj dio priprema, Kristina Laslo pojačanje iz Rumunije.

“Ona je odradila prve pripreme na ovom nivou. Iskazala je kvalitet, nije slučajno kod nas”.

Šta sad?

“Od srijede sparingujemo sa Krimom imaćemo šest treninga u tri dana. Nakon te nedjelje dolazi prvi takmičarski turnir”.

Ema i Tanja

Ema Ramusović je u Kolašinu bila jedini pivot protiv Astrahana, šta očekivati od nje. Riječ je o rijetkom igraču tih godina, sa takvim potencijalom?

“Ema je sedam utakmica sama odigrala, praktično smo je mijenjali onda kada je bila premorena. Kod nje je još uvijek veliki potencijal, pruža dovoljno, onoliko koliko treba u ovom sistemu da bi napredovala. Brzo će i Tanja sa nama. Iskazala je i ona potencijal. Njoj ćemo posvetiti pažnju kako bi je što prije uključili u naš sistem”.

Sanjin napredak u odbrani

Kako je Sanja Premović igrala sa Ruskinjama?

“Sanju smo opredijelili za desnog beka. Na svakoj utakmici je imala prostor, čak je podigla nivo igre u odbrani. Ako ovako nastavi mogla bi da izbori poziciju u ekipi u oba pravca”.

Arena

Portal Analitika