Politika

VUKOVIĆ: Bečić bi mogao ujediniti opoziciju ali tek u drugom krugu

Očekujem da svaka od značajnijih opozicionih partija ima kandidata za predsjedničke izbore, ali ako bude drugog kruga, realno je da se opozicija ujedini protiv kandidata DPS-a. Nemam dilemu da će, izm đu ostalih, u trci za predsjednika biti lideri Demokrata i SDP-a, a najbolje šanse da se nađe u mogućem drugom izbornom krugu ima Bečić – kaže za Pobjedu dr Ivan Vuković, profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore.
VUKOVIĆ: Bečić bi mogao ujediniti opoziciju ali tek u drugom krugu
Portal AnalitikaIzvor

On je, odgovarajući na pitanje koliko je realno da opozicija na predsjedničkim izborima nastupi sa zajedničkim kandidatom, rekao da bi bio vrlo iznenađen kada bi se došlo do konsenzusa u tom smislu, imajući u vidu odnose među opozicionim partijama.

- Ukoliko bude drugog kruga izbora, sasvim je realno da se opozicija ujedini protiv kandidata DPS-a, odnosno vladajuće koalicije. U prvom krugu, međutim, očekujem da će gotovo svaka od značajnijih opozicionih stranaka imati svog kandidata.

U situaciji kada odsustvuju iz parlamenta, pritom se suočavajući sa brojnim političkim izazovima, predsjednički izbori su jedinstvena prilika da se predstave biračkom tijelu. Personalno, nemam dilemu da će, između ostalih, u trku ući lideri Demokrata i SDP-a.

POBJEDA: Očekujete li da će DPS kandidovati svog lidera Mila Đukanovića za predsjedničkog kandidata?

VUKOVIĆ: Mislim da bi to bilo u najboljem interesu DPS-a jer, po mom sudu, jedino kandidatura Đukanovića znači i sigurnu pobjedu ove partije na predsjedničkim izborima. Bez obzira na to da li će se sam kandidovati, Đukanović će sasvim sigurno biti centralna figura DPS-ove predizborne kampanje. Kao što smo, uostalom, imali prilike da vidimo tokom proteklih parlamentarnih izbora, upravo je lider DPS-a onaj politič- ki faktor koji vladajućoj stranci garantuje značajnu prednost nad političkom konkurencijom. Toga su veoma svjesni i oni koji, u posljednje vrijeme, vrlo često i krajnje „dobronamjerno“ sugerišu premijeru Markoviću da „izađe iz političke sjenke“ svog partijskog šefa.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika