Svijet

Čelnik Folksvagena priznao krivicu u slučaju „Dizelgejt“

Čelnik njemačke fabrike automobila „Folksvagen“ koji je početkom godine uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama u okviru slučaja „Dizelgejt“, službeno je priznao krivicu pred američkim sudom.
Čelnik Folksvagena priznao krivicu u slučaju „Dizelgejt“
Portal AnalitikaIzvor

Olivije Šmit je pristao na priznanje krivice u zamjenu za smanjenje kazne u okviru nagodbe s američkim državnim tužiocima. Tako su tužioci odustali od tačke optužbe za elektronsku prevaru za koju je mogao da dobije 20 godina zatvora.

Na saslušanju koje će se održati 6. decembra, prijeti mu sedam godina zatvora za druge dvije tačke optužnice koje su prihvaćene: organizovanje prevare i kršenje Uredbe o kvalitetu vazduha. Šmit će dotad biti u pritvoru.

Tužioci ocjenjuju da je Šmit učestvovao u prevari tako što je svjesno lagao američkim vlastima kada su se pojavila pitanja u vezi sa stvarnim zagađivanjem tih automobila.

U SAD-u je već optuženo sedam čelnika i inženjera „Folksvagena“. Firma je platila više od 22 milijarde dolara kazne i odštete u SAD-u u okviru istrage koju sprovode američke vlasti i savezna država Kalifornija.

Nakon upozorenja nevladine organizacije, velika njemačka firma priznala je krajem 2015. da je 11 milona svojih automobila u svijetu, među kojima 600.000 u SAD-u, opremila programom koji na ekotestu pokazuje smanjeni nivo ispuštanja štetnih gasova u odnosu na stvarni. Taj skandal je sada ponovo izbio u Evropi.

Izvor i foto: N1 Info/Reuters/Suzanne Plunkett

Portal Analitika