Svijet

Moskva: Sankcije EU neosnovane i neprijateljske

Nove sankcije Evropske unije protiv ruskih zvaničnika i preduzeća, koje Brisel optužuje za preusmjeravanje gasnih turbina ka poluostrvu Krim, "neosnovane su i neprijateljske", ocijenila je ruska diplomatija.
Moskva: Sankcije EU neosnovane i neprijateljske
Portal AnalitikaIzvor

"Veoma je žalosna odluka Brisela da na crnu listu sankcija EU stavi nekoliko ruskih zvaničnika i preduzeća... ", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

EU je ranije saopštila da je uvela nove sankcije Rusiji, koje se odnose na zamjenika ruskog ministra za energetiku i tri preduzeća povezana sa preusmjeravanjem četiri gasne turbine na Krim, crnomorsko poluostrvo koje je Rusija pripojila.

Tri osobe, među kojima zamjenik ruskog ministra energetike Andrej Čerezov i direktor ruskog preduzeća koji je kupio turbine od njemačkog Simensa, dodati su na crnu listu EU. Treća osoba je šef jedne službe ruskog Ministarstva energetike.

Njima će biti zabranjeno putovanje u EU i zamrznuta sredstva, navodi se u saopštenju Savjeta EU i dodaje da su i tri preduzeća obuhvaćena novim mjerama. Ruski zvaničnici i preduzeća su odgovorni za uspostavljanje "izvora nezavisnog snabdijevanja struje u Krimu čime nisu poštovali teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine", dodaje se u saopštenju.

EU ne priznaje rusko pripajanje crnomorskog poluostrva Krim 2014. godine.

N1

Portal Analitika