Društvo

Studentsko vijeće VMŠ podržalo ideju Studentskog parlamenta

Studentsko vijeće Visoke medicinske škole (VMŠ) u Beranama podržalo je ideju Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (UCG) da se upis brucoša na VMŠ obavi u Beranama, a da se nastava dijelom odvija u Podgorici.
Studentsko vijeće VMŠ podržalo ideju Studentskog parlamenta
Portal AnalitikaIzvor

- Studentsko vijeće VMŠ smatra da univerzitetski kompleks zajedno sa Opštom bolnicom Berane predstavlja dobru osnovu za sticanje kvalitetnog znanja i mišljenja smo da su u Beranama ispunjeni svi uslovi neophodni za odvijanje kompletne teorijske, ali i najvećeg dijela praktične nastave. Svjesni činjenice da se radi o regulisanoj profesiji i da se po akreditaciji dio praktične nastave mora odraditi u ustanovi tercijernog nivoa, izražavamo spremnost da dio praktične nastave odradimo u Kliničkom centru Crne Gore, ali isključivo za one oblasti koje se ne mogu odraditi u Opštoj bolnici Berane i uz garancije Vlade da će troškovi prevoza i smještaja biti obezbijeđeni iz budžeta – navodi se u saopštenju Studentskog vijeća VMŠ.

Oni kažu da se predmet “hirurgija” pored kardiovaskularne i neurohirurgije sastoji i iz opšte hirurgije, urologije, ortopedije i anesteziologije, a da su sve to oblasti koje postoje u Opštoj bolnici Berane i koje uspješno ispunjavaju svoje zadatke kako u domenu pružanja zdravstvene zaštite pacijentima, tako i u domenu edukacije studenata VMŠ o čemu svjedoči dvanaestogodišnja tradicija.

- Još jednom Vam se zahvaljujemo na iskazanom interesovanju, ali i razumijevanju za potrebe studenata Visoke medicinske škole u Beranama. Smatramo da odugovlačenje nanosi štetu kako Medicinskom fakultetu, čiji je VMŠ sastavni dio, tako i samom Univerzitetu Crne Gore, ali i svim sadašnjim i potencijalnim budućim članovima akademske zajednice. U nadi da će navedeni problem biti što prije riješen u korist studenata, molimo Vas da isti pokrenete na nadležnim tijelima Univerziteta Crne Gore, kao što su Senat i Upravni odbor – navodi se u pismu Studentkog vijeća VMŠ Studentskom parlamentu UCG.

Portal Analitika