Društvo

Speleološka ekspedicija nastavlja istraživanja u NP Lovćen

Tokom speleoloških ekspedicija, Jure Tičar vođa ekspedicije i član Jamarskog kluba Brežice ističe da su vrlo dobro sarađivali sa NP Lovćen. Intenzivnim istraživanjima pronašli su 59 novih jama, od kojih su 25 uspješno dokumentovali, te rezultate dostavili NP Lovćen i Agenciji za zaštitu životne sredine Crne Gore. Ove godine Međunarodna speleološka ekspedicija Zverinjačke rupe nastavlja aktivnosti u cilju istraživanja novih jama u NP Lovćen.
Speleološka ekspedicija nastavlja istraživanja u NP Lovćen
Portal AnalitikaIzvor

„U jami Sistem Pala skala prošle godine istražili smo kanale sve do dubine od 667 metara. Imamo puno terenskih informacija o novim jamama koje ćemo vam na kraju ekspedicije dostaviti i tako obogatiti nacionalni park novim podacima,“ informisao je Jure Tičar vođa ekspedicije iz Slovenije.

Ekspedicija se realizuje između 29. jula i 13. avgusta ove godine. O ekspediciji Zverinjačke rupe 2010, 2014 i 2016 objavili su više tekstova i napravili nekoliko javnih prezentacija, tako da vjeruju, da su lijepote crnogorske prirode dobro predstavili i u Sloveniji i šire.

Međunarodna spelelološka ekspedicija prošle godine okupila je 23 učesnika iz pet zemalja, a realizovana je u koordinaciji slovenačkog Jamarskog kluba Brežice, kao i speleoloških klubova iz Švedske, Rusije, Hrvatske i Crne Gore.

„Ekspedicija je bila organizovana od strane Jamarskog kluba Brežice iz Slovenije sa jasnom misijom o istraživanju duboke jame Sistem Pala skala koju su prethodnih godina istražili do dubine od 453 metara. Tokom istraživanja prošle godine, došli su do dubine od 530 metara gdje su otkrili ogromnu dvoranu dimenzija 70 x 50 x 40 metara. Posebnost ove dvorane čine veliki blokovi kamenja koji prekrivaju dno i dostižu veličinu kuće, navodi u Izvještaju Jure Tičar. U nastavku istraživanja ispod dvorane pronašli su vodeni tok i podzemne kanjone sa brojnim jezercima i kanjonskim oblicima. U tom kanjonu napredovali su za 500 metara, te došli do ukupne dubine od 667 metara. Sa tog mjesta planiraju se dalja istraživanja u Sistemu Pala skala tokom 2017. godine.

Takođe se prošle godine JK Brežice zahvalio na ukupnoj podršci Nacionalnih parkova Crne Gore, Nacionalnog parka Lovćen, Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore i Asocijacije speleoloških društava Crne Gore što su omogućili uspješan završetak speleoloških istraživanja, kao i porodici Kašćelan koja je učinila da boravak u izuzetnoj prirodi Dolova bude veoma prijatan. 

 

 

Portal Analitika