Svijet

Objavljeni transkripti Trampovih telefonskih razgovora: Ovo će me dotući

Američki predsjednik Donald Tramp pozvao je meksičkog kolegu Enrikea Penu Nieta da više ne govori u javnosti kako Meksiko neće platiti gradnju zida na granici koju je republikanski milijarder obećao u svojoj predizbornoj utrci, piše američki list “The Washington Post”.
Objavljeni transkripti Trampovih telefonskih razgovora: Ovo će me dotući
Portal AnalitikaIzvor

“The Washington Post” objavio je transkripte povremeno teških razgovora sa meksičkim predsjednikom Enrikeom Penom Nietom i australijskim premijerom Malkomom Turnbulom nekoliko dana nakon što je Tramp preuzeo dužnost 20. januara. 

Prema pisanju lista koji se poziva na transkript telefonskog poziva 27. januara, Tramp je rekao Peni Nieti: - Ne možete to reći novinarima.  Moram prisiliti Meksiko da plati zid. Govorim o tome već dvije godine. 

Kada je 20. januara preuzeo dužnost, američki predsjednik postaje svjestan da je osiguranje takvog financiranja nacionalna politička teškoća za Penu Nieta. 

- Obojica trebamo reći: Pronaći ćemo rješenje. To će nekako funkcionirati s takvom forumulacijom. Umjesto da i vi i ja govorimo nećemo platiti, ali ako kažete da Meksiko neće platiti, ne želim vas momci više vidjeti jer ne mogu živjeti s tim - upozorio je. 

Na drugom kraju žice meksički predsjednik odbija poziv tumačeći mu da je to povezano s dostojanstvom Meksika i s nacionalnim ponosom zemlje.

- Moje stajalište je bilo i bit će čvrsto, Meksiko ne može finansirati zid - rekao je, pristavši da više ne razgovaraju o zidu i ističući kako želi kreativno razgovarati o rješavanju tog problema.

List je objavio i transkript telefonskog razgovora Trumpa i australijskog premijera Malkolma Turnbula koji se dogodio sjutradan, a završio se žučnom raspravom. Tramp je nakon odlučne protivimigracijske izborne kampanje u razgovoru s australijskim premijerom izrazio nezadovoljstvo ugovorom koji je potpisala Obamina administracija i kojim se obavezuje na prihvat 1250 izbjeglica iz australijskih prihvatilišta.

- To će me dotući. Najmoćnija sam osoba na svijetu koja ne želi pustiti ljude u zemlju a sad pristajem primiti 2000 ljudi.

Turnbul uzvraća:"U poslu i u politici ništa nije važnije od poštovanja ugovora. Vi svakako možete reći da vi niste potpisali taj ugovor, ali vi ćete ga poštovati. Dosta mi je toga. Čitav dan imam ovakve telefonske razgovore, ali ovaj mi je bio najneugodniji."

Ovo objavljivanje predsjedničkih razgovora događa se dan uoči press konferencije ministra pravosuđa Džefa Sešnsa o sprječavanju iznošenja informacija administracije u javnost..
 

Portal Analitika