Politika

ĐENERO: Snažna podrška SAD i za vaše članstvo u EU

Poruke potpredsjednika SAD Majka Pensa predstavljaju veliki korak za Crnu Gori i vjetar u leđa prema članstvu u Evropskoj uniji, kaže za Pobjedu politički analitičar iz Zagreba Davor Đenero, komentarišući posjetu drugog najvažnijeg čovjeka američke administracije našoj zemlji.
ĐENERO: Snažna podrška SAD i za vaše članstvo u EU
Portal AnalitikaIzvor

- Pens je u Podgorici izrekao pohvale za hrabrost i odlučnost koju Crna Gora zaslužuje za kontinuitet politike koju vodi od trenutka samostalnosti do danas. Crna Gora je u fazi kad ubira plodove konzistentne i osmišljene politike. Sada Crna Gora ima garantovanu vanjsku stabilnost i vjetar u leđa od prijatelja prema članstvu u Evropskoj uniji – kazao je Đenero za naš list. Olakšanje dijaloga sa EU On ističe da se pristupanjem NATO savezu institucionalni dijalog sa EU bitno mijenja i olakšava.

- EU i NATO su dvije strane iste medalje. To je za Crnu Goru veliki korak naprijed. Na neki način, Pens je obećao da će Crna Gora imati snažnu podršku Amerike u finalu pristupanja EU – naglasio je Đenero. Poruka opoziciji Momčilo Radulović, predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, okarakterisao je sastanak Pensa sa opozicijom kao „kratak i jasan“, kakve su, kako kaže, bile i poruke potpredsjednika SAD.

 - Opozicija dobija slične poruke sa najviših adresa - EU, SE, OEBS-a, kao i od čelnika zemalja EU do različitih nivoa institucija SAD, a sada je došla i poruka sa najvišeg mjesta. Ukoliko građanska opozicija želi da zadrži taj prefiks, treba da se ponaša građanski, a to podrazumijeva poštovanje institucija sistema. Ukoliko ne želite da funkcionišete unutar njih, nego da vodite vaninstitucionalnu borbu, ta borba je vrsta konfontacije koja može da eskalira, a to nema veze sa demokratijom, niti sa građanskim – kazao je Radulović.

 Ura se ne vraća Demokrate i Ura neće poslušati poziv drugog čovjeka američke administracije i neće se vratiti u skupštinske klupe. Iz tih partija Pobjedi je rečeno da će prekinuti bojkot jedino ako DPS udovolji opozicionim zahtjevima. SDP, SNP i Demos nijesu željeli za Pobjedu da razgovaraju o ovoj temi.

 - Vjerujem da je Pens imao prijedloge i za DPS, jer je jasno da ne može biti prekida bojkota parlamenta dok se DPS ne urazumi i ne prihvati zahtjeve opozicije – kaže za Pobjedu Neđeljko Rudović, poslanik Ure.

Demokrate imaju uslove Generalni sekretar i poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović rekao je za Pobjedu da bojkot neće biti prekinut dok se ne udovolji opozicionim zahtjevima.

 - Poslanici Demokratske Crne Gore neće se vratiti u parlament sve dok se kumulativno ne ispune četiri dobro poznata uslova Demokrata – rekao je Bogdanović. Potpredsjednica SNP-a Danijela Pavićević nije željela da odgovori na pitanje Pobjede, već je kratko odgovorila na telefonsku poruku „Sve je jasno u saopštenju, njihovom i našem“. Iz SDP i Demosa nijesu kazali čak ni toliko – SDP nema komentar, a funkcioneri Demosa nijesu odgovarali na telefonske pozive.

Pobjeda

Portal Analitika