Kultura

MFF: Premijera "Iskre" pred prepunom publikom Kanli kule

Zadovoljan sam cjelokupnim ishodom, jer smo stavili tačku na rad koji je dugo trajao. Iskreno, djeluje mi da je publika reagovala na način kako sam i želio, kazao je reditelj Gojko Berkuljan nakon sinoćnje premijere filma „Iskra“ na 31. Filmskom festivalu Herceg Novi - Montenegro Film Festival.
MFF: Premijera "Iskre" pred prepunom publikom Kanli kule
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj film prikazan je u okviru selekcije Kino Orjen i takmiči se za Nagradu „Živko Nikolić“, a pred brojnom hercegnovskom publikom i uz ovacije su se poklonili reditelj, glumci i dio ekipe koja je radila na ovom ostvarenju.

U okviru studentske selekcije, predsatvljeno je šest kratkih grčkih filmova, realizovana u saradnji sa Grčkim filmskim centrom. Ciklus, a time i studentsku selekciju, otvorio je ataše za kulturu Ambasade Grčke u Crnoj Gori Gerasimos Kristatos.

- Kratkometražni filmovi mi se dopadaju, jer me podsjećaju na starogrčki jezik, koji ima to svojstvo da sa malo riječi slušaocu odnosno čitaocu prikaže potpunu i razumljivu sliku koja će ga opčiniti. Autori kratkometražnog filma rade upravo to - u kratkom vremenskom intervalu prikazuju zaokruženu ideju koja ih je inspirisala i kojom potiču gledaoca na razmišljanje – istakao je on.

Četvrtog dana 31. MFF sjutra će od 21 sat na Kanli kuli biti prikazan „Rekvijem za gospođu J“ reditelja Bojana Vuletića kao dio zvanične takmičarske selekcije. Tragikomedija o društvu u tranziciji sa Mirjanom Karanović u ulozi sredovječne očajne žene koja ne može da okonča ni život zbog birokratskih prepreka, film je premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu, a na FEST-u u nacionalnoj selekciji osvojio nagrade za najbolji film, režiju, scenario i žensku ulogu, i nagradu dnevnog lista Politika. Gosti su reditelj filma Bojan Vuletić, producent Nenad Dukić i glumica Mira Banjac. U terminu od 22.40 najavljen je film „Ne gledaj mi u pjat“ rediteljke Hane Jusič, proglašen najboljim filmom i nagradom Beogradski pobednik na 45. FEST-u. Gošća je protagonistkinja filma Mia Petričević.

Na tvrđavi Forte Mare od 22 sata je projekcija filma „Slava“ Kristine Grozeve i Petra Valčanova, u okviru zvanične takmičarske selekcije. Na istom mjestu od 23.45 na programu je „On Body And Soul“ (Na duši i tijelu) mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, dobitnika Zlatnog medvjeda za najbolji film na 67. Berlinskom festivalu. “Na duši i tijelu” je neobična ljubavna priča o dvoje usamljenih radnika u jednoj budimpeštanskoj klanici - novoj radnici Mariji (Aleksandra Borbeli) i njenom starijem šefu Endreu (Geza Morćanji) - koji shvataju da su srodne duše.

U okviru selekcije studentskih filmova, četvrtog dana Festivala, u amfiteatru Herceg Festa od 21 sat biće prikazani „Tišina“ Jovane Avramović, „Fabijan“ Lovra Mrđena, „Djeca će doći“ Ane Jakimske i „Žeđ“ Nikole Vučinića i „Nipentes“ Jona Simvonisa.

Na Trgu Mića Pavlovića od 21 sat na programu su dokumentarci „Tasmina, jahačica“ Faridura Rahmana, „Gold iz Koulvila“ Rosa Bolidaja, „Sin planina“ Javuza Sekima Tascioglua, „S ruba pameti“ Milana Majara i „Angelika“ Leopolda Legranda.

Izvršni producent Festivala je Herceg Fest, a organizatori su Ministarstvo kulture i Opština Herceg Novi.

Foto: Herceg Fest

Portal Analitika