Politika

Bečić: Pens došao u najljepšu, ali zemlju kojoj je potrebna promjena vlasti

Lider Demokrata Aleksa Bečić izjavio je u razgovoru sa potpredsjednikom SAD-a Majkom Pensom da je došao u najljepšu zemlju, ali zemlju u koju se vlast nije promijenila 30 godina, saopšteno je iz te stranke.
Bečić: Pens došao u najljepšu, ali zemlju kojoj je potrebna promjena vlasti
Portal AnalitikaIzvor

“Činjenica da smo očito preskočili osnovne lekcije u razvoju demokratije generisala je brojne probleme i dubioze koje imamo na unutrašnjem planu, pa se tako već nekoliko godina nalazimo u ozbiljnoj političkoj, institucionalnoj i ekonomskoj krizi, naglasio je Bečić," navodi se u saopštenju Demokrata.

On je ukazao na ekonomske parametre i dodao da činjenica da su zatvorena pitanja koja se tiču državno-pravnog statusa i članstva Crne Gore u NATO-u, daje konačno mogućnost da se prestane sa podjelama i da se usmjerimo ka rješavanju unutrašnjih problema koji ključno determinišu život građana Crne Gore.

“Ono je što je sigurno da reforme na unutrašnjem planu, odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije, ekonomske reforme i uspostavljanje zemlje vladavine prava, sadašnja vlast ne može sprovesti”, naveo je Bečić u saopštenju nakon sastanka.

Kako su kazali iz te partije, sastanak je protekao u konstruktivnoj i iskrenoj razmjeni mišljenja.

Pavićević: Važno da Stejd department uvaži stavove crnogorske opozicije

Potpredsjednica SNP-a Danijela Pavićević, koja je u ime te stranke bila na sastanku, istakla je, kako je saopšteno iz SNP-a važnost dobrih odnosa između Crne Gore i SAD-a i ukazala na značaj uvažavanja stavova crnogorske opozicije od strane Stejt dipartmenta.

''Ona je ukazala na predugo trajanje teške političke i ništa manje dramatične socio-ekonomske krize u Crnoj Gori, uprkos pokušajima aktuelne vlasti da simulira redovno stanje u zemlji, dodajući da zadržavanje postojećeg stanja nikome ne može donijeti ništa dobro, ni vlasti ni opoziciji, a najmanje građanima Crne Gore.

Ističući da je SNP opredijeljen za dijalog kao demokratki način izlaska iz krize, potpredsjednica Pavićević je naglasila da je Crnoj Gori hitno potrebna promjena sistema vladanja, jer tu leži osnovni problem naše države''- saopšteno je iz SNP-a.

Potpredsjednica SNP-a je, takođe, ukazala na zalaganje te partije za organizovanje referenduma o članstvu u NATO, kao osnovnog demokratskog metoda odlučivanja građana o tom važnom pitanju.

Krivokapić: Posjeta podsticaj progresivnim snagama

Posjeta potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Majka Pensa, biće podsticaj progresivnim snagama u Crnoj Gori da, uz razumijevanje saveznika, odlučnije krenu u zaustavljanje daljeg produbljivanja krize u zemlji, smatra lider Socijaldemokratske partije (SDP), Ranko Krivokapić.

Kako je saopšteno iz SDP-a, Krivokapić je zahvalio Pensu na ključnoj podršci koju su SAD pružale Crnoj Gori na njenom putu ka članstvu u NATO, čime je, kako je naveo, potvrđeno i ojačano strateško prijateljstvo i savezništvo dvije zemlje.

„NATO je optimalan bezbjednosni okvir koji zajedno sa Evropskom unijom mora ostati primarni vrjednosni izbor zemalja regiona, jer jedino u takvom okruženju je moguće obezbijediti mir i stabilnost , demokratske reforme i socio-ekonomsku obnovu regiona Zapadnog Balkana“, naveo je Krivokapić.

On je rekao da se Pensu obraća u ime onih slobodnih i hrabrih građana Crne Gore „koji su se skoro tri decenije žrtvovali da bi Crna Gora bila dio evroatlantske porodice, da bi ova država pripadala građanima, a ne uskoj oligarhiji“.

Krivokapić je naglasio da odsustvo pune vladavine prava i jakih i nezavisnih institucija, kao i koncept partijske a ne države svih građana, zakonomjerno vodi destabilizaciji zemalja regiona.

Na taj način se, kako je naveo, stvara idealno tlo za upliv uticaja nedemokratskih i koruptivnih sistema, kojima je u Crnoj Gori proteklih decenija, nažalost, svjesno otvaran prostor snažnog političko-ekonomskog širenja.

Prema riječima Krivokapića, Crna Gora je od dobijanja poziva za NATO ušla u negativan trend urušavanja institucija i političkog sistema, koji je kontaminiran političkom korupcijom.

„Država je opterećena rastućom autokratijom, jednopartijskom logikom gdje je partija jača od zakona i ustavnih institucija i političkom praksom koja je usmjerena na proizvodnju stalnih društvenih tenzija i konflikata, što je u punom nesaglasju sa demokratskim vrjednosnim sistemom NATO i EU“, rekao je Krivokapić.

On je dodao da se ušlo u fazu fasadne demokratije koja je kooperativna u strateškim orijentacijama a izložena svim oblicima korupcije koje su i strateška prijetnja samoj Alijansi.

„Krivokapić je iskazao uvjerenje da će i prisustvo Pensa biti podsticaj progresivnim snagama u Crnoj Gori da uz razumijevanje saveznika odlučnije krenu u zaustavljanje daljeg produbljivanja ekonomsko-socijalne i političke krize u Crnoj Gori, kao nužnog preduslova očuvanja dostignutog i pouzdanog ispunjavanja savezničkih obaveza u Alijansi“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Krivokapić poručio da demokratije nema bez slobodnih izbora i promjenjivosti vlasti.

Portal Analitika