Društvo

Karen Pens posjetila pčelinjak porodice Martinović na Duboviku

Druga dama Sjedinjenih Američkih Država Keren Pens iz cetinjskog sela Dubovik otišla je sa korisnim savjetima o pčelarstvu kojim se i sama bavi, a koje je dobila tokom posjete više od tri decenije starom pčelinjaku porodice Martinović.
Karen Pens posjetila pčelinjak porodice Martinović na Duboviku
Portal AnalitikaIzvor

Keren Pens, po svemu sudeći, spada u onu kategoriju pojedinaca koji su svijesni uloge pčele u ekosistemu, pa zato ne čudi što autoritet koji ima kao supruga potpredsjednika najveće svjetske sile koristi da utiče na širenje svijesti o važnosti očuvanja pčelinjeg fonda. Samim tim ne iznenađuje ni to što je kratak boravak u Crnoj Gori odlučila da iskoristi upravo slušajući savjete iskusnih pčelara.

„Zadivljena sam predivnim proizvodima koje ste napravili od meda. Sama činjenica da sam imala priliku da okusim vaša ukusna jela i pića, za mene je bila ljekovita. Uvijek ću cijeniti svoju posjetu vašem pčelinjaku. Vaše pčele su srećne pčele, a vaš pčelar je vrlo predusretljiv.„

Ovim se riječima gospođa Pens upisala u knjigu utisaka nakon  obilaska pčelinje farme Lidije i Milorada Martinovića iz sela Dubovik nadomak Cetinja.

Zbog jakih bezbjednosnih mjera koje prate zvaničnu posjetu potpredsjednika Sjedinjenih država Majka Pensa i njegove supruge Crnoj Gori, predstavnici sedme sile juče na Cetinju nijesu imali priliku da razgovaraju sa drugom damom niti da slušaju neformalnu komunikaciju između nje i domaćina, ali nam je Lidija Martinović na kraju posjete saopštila detalje tog razgovora.

- Gospođa Pens je počela da se bavi pčelarstvom. Ima jednu košnicu i sada čeka svoje prvo medobranje. Sve što je pitala potrudila sam se da joj objasnim. Bez obzira što se način pčelarenja u Crnoj Gori i Americi značajno razlikuju, vjerujem da je druga dama dobila dosta korisnih savjeta. Probala je liker od borovnice i bila je oduševljena. Za med je rekla da takav još nije probala. To što je ona mogla da proba se razlikuje zbog podnevlja, načina pčelarenja, tipa košnica i još dosta faktora koji utiču na sam ukus i kvalitet meda – ispričala je Lidija.

Posjetu pčelinjaku druga dama iskoristila je i da, sa tehničkim sekretarom Saveza pčelara Crne Gore Vladimirom Radulovićem, porazgovara o stanju pčelarstva u Crnoj Gori, ali i da razmjene mišljenja o globalnim problemima, koji kroz klimatske promjene, upotrebu pesticida i zagađenost, utiču na smanjenje pčelinjeg fonda.

- Njeno interesovanje najviše je bilo vezano za globalne probleme koji se manifestuju na pčelu kao jednu ugroženu vrstu. Gospođa Pens je spremna i pokazuje iteresovanje da se aktivnije bavi borbom za očuvanje tog važnog i vrijednog insekta. Samo ljudi koji se bave pčelarstvom znaju i svijesni su na kom je nivou taj rizik kada su pčele u pitanju – rekao je Radulović.

Gospođa Pens pčelinju farmu porodice Martinović obišla je u društvu supruge crnogorskog premijera Duška Markovića Nate Marković. Dvije dame su se nakon obilaska košnica i degustacije proizvoda od meda uputile u obilazak Skadarskog jezera.

Od porodice Marković dobili dubinu

Druga dama Sjedinjenih država Keren Pens u Vašington će se, osim korisnih savjeta o pčelarstvu, vratiti i sa dubinom (preteča košnice) koji je na poklon dobila od crnogorskog premijera Duška Markovića i njegove supruge Nate.

Dubina se, kako je objasnio sekretar Saveza pčelara Vladimirom Radulovićem, koristila kao stanište za pčele sve do sredine 40-ih godina prošlog vijeka, nakon čega su je zamjenile savremene košnice.

- Iz dubina se dobijao čist med bez bilo kakvih primjesa i dodataka, jednom riječju, ono što sada zovemo organski med – objasnio je Radulović.

Osim Dubine, visoka gošća će kući otići i sa teglama raznih vrsta meda i pčelinjih proizvoda, kao i likerom od borovnice, čime su je darivali Lidija i Milorad Martinović.

Đ.Đurić

 

Portal Analitika