Društvo

Stipendije za učenike i studente

Ministarstvo prosvjete raspisalo je Konkurs za dodjelu 185 stipendija talentovanim učenicima osnovnih i srednjih škola, 300 stipendija najboljim studentima i 3,4 hiljade studentskih kredita.
Stipendije za učenike i studente
Portal AnalitikaIzvor

Raspisan je i Konkurs za prijem 568 učenika i 2.222 studenata u domove učenika i studenata u 2017/2018. godini.

“Podrška talentovanim učenicima jedan je od prioriteta Ministarstva, a ona se ogleda u redovnim godišnjim stipendijama za talentovane učenike”, kaže se u saopštenju.

Od ukupnog broja stipenija, 20 će biti dodijeljeno učenicima osnovnih škola, koji prvi put konkurišu za stipendiju, 40 učenicima osnovnih škola, koji produžavaju pravo na stipendiju, 30 učenicima srednjih škola, koji prvi put konkurišu za stipendiju i 60 učenicima srednjih škola, koji produžavaju pravo na stipendiju.

U okviru ovog konkursa, dodijeljuje se i 35 stipendija učenicima srednjih škola koji se obrazuju za obrazovni profil za deficitarnu kvalifikaciju Kuvar, Konobar, Poslastičar, Pekar i Instalater u građevinarstvu.

Ministarstvo, pored ovih 35 redovnih stipendija za deficitarne kvalifikacije, ove godine posebnim konkursom opredijelilo je sredstva za još 153 stipendije za deficitarne kvalifikacije.

Od ukupno 300 stipendija koje će u studijskoj 2017/2018 biti dodijeljenje najboljim studentima Crne Gore, 200 će pripasti studentima koji produžavaju pravo na stipendiju, a 100 studentima koji prvi put konkurišu.

Biće dodijeljeno 3,4 hiljade studentskih kredita studentima osnovnih i specijalističkih akademskih i primijenjenih studija ustanova visokog obrazovanja.

Od ukupnog broja studentskih kredita, 860 će biti dodijeljeno studentima prve godine osnovnih studija – 770 studentima prve godine osnovnih studija koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori i 90 kredita studentima prve godine osnovnih studija na ustanovama visokog obrazovanja van Crne Gore.

“Biće dodijeljeno 2.290 kredita studentima starijih godina studija koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja u Crnoj Gori i 250 kredita studentima starijih godina koji studiraju na ustanovama visokog obrazovanja van Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Učenički domovi Crne Gore ove godine će primiti 568 učenika, a studentski domovi 2.222 studenata.

Portal Analitika