NATO

PENS: Vrata NATO-a otvorena, Rusija pokušala da crta nove granice na Balkanu

Potpredsjednik SAD-a Majk Pens kazao je da pristupanje Crne Gore NATO-u pokazuje da će vrata tog vojno-bezbjednosnog saveza ostati otvorena za sve evropske zemlje "koje dijele naše vrijednost i teže da potignu sigurnost, prospretitet i slobodu". On je na Samitu Jadranske povelje u Podgorici rekao da je Rusija pokušala da destabilizuje region, podrije demokratiju i zavadi zapadnobalkanske lidere.
PENS: Vrata NATO-a otvorena, Rusija pokušala da crta nove granice na Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

- Rusija nastavlja da pokušava da iscrta nove međunarodne granice silom. Namjere Rusije su bile jasne u prošloj godini, kada su moskovski agenti pokušali da poremete crnogorske izbore, napadnu parlament, i čak ubiju premijera, i tako razuvjere crnogorski narod da ne ulazi u NATO. Predsjednik Tramp je zatražio od Rusije da obustavi destabilizacione aktivnosti. SAD su odbacile bilo kakav pokušaj upotrebe sile, prijetnje i zastrašivanja u ovom regionu i šire. Zapadni Balkan ima pravo da sam odlučuje o svojoj budućnosti. SAD će nastaviti da smatraju da je Rusija odgovorna za svoje akcije i mi ćemo pozvati svoje evropske saveznike da ućine isto. Predsjednik Tramp će potpisati zakon kojim će se kodifikovati sankcije Rusiji i mi ćemo tražiti da Rusija promjeni akcije koje su dovele do sankcija – podvukao je on.

Američki potpredsjednik je istakao da će SAD nastaviti da podržavaju Zapadni Balkan na njegovom putu ka boljoj budućnosti.

- Jadranska povelja ispunjva svoju svrhu da okupi zemlje Zapadnog Balkana u jedan od najuspješnijih saveza u istoriji – NATO. Prije manje od dva mjeseca NATO je pozdravio najnoviju članicu – Crnu Goru. Koristim još jednu priliku da čestitam premijeru Markoviću i crnogorskom narodu što ste uspješno pristupili NATO-u. Pristupanje tom savezu pokazuje da će njegova vrata ostati otvorena za sve evropske zemlje koje dijele naše vrijednosti i teže da se postignu sigurnost, prospretitet i slobodu – naglasio je Pens

On je na Samitu saopštio da će SAD na čelu sa predsjednikom Donaldom Trampom nastaviti da stoje uz zemlje Zapadnog Balkana na njihovom putu ka evropskoj budućnosti, rekavši da Jadranska povelja igra značaju ulogu u okupljanju Zapadnog Balkana u jedinstvu sa Evropom i savezništvu sa NATO-om.

- Kao što je rekao predsjednik Tramp, snažna Evopa je blagoslov za Zapad i cijeli svijet. Pod rukovodstvom predsjednika Trampa politika SAD će uvijek biti – bezbjednost i prosperitet Amerike na provm mjestu. Predsjednik je rekao jasno, a moje današnje prisustvo ovdje potvrđuje, da Amerika na prvom mjestu ne znači Amerika sama. Veza između SAD-a i Evrope će uvijek postojati, kao što postoji sada, i ona je od suštinskog značaja – snažniji smo zajedno nego što ćemo ikada biti odvojeno - istkao je Pens.

On je liderima Zapadnog Balkana poručio da pripadaju novoj generaciji balkanskih vođa i da moraju iskoristiti taj trenutak.

- Ovo je veliki terenutak koji pruža mogućnost za svaku od vaših zemalja. Svaka od vaših zemalja je imala slobodne i fer izbore koje izražavaju slobodnu volju građana - rekao je on.

Pens je liderima Zapadnog Balkana poručio da im je potrebna hrabrost i da su im građani dali mandat za mir i prosperitet.

- Kao što se kaže u Crnoj Gori - u dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci - naveo je on.

Pens je poručio da svaki član NATO-a mora obnoviti posvećenost zajedničkoj odbrani, te da SAD zahtijevaju da svi saveznici izdvajaju dva odsto BDP-a za odbranu

Marković: Nema slobodne i mirne Evrope bez stabilnog Balkana

Crnogorski premijer Duško Marković kazao je na Samitu da posjeta američkog potpredsjednika Crnoj Gori ima širi regionalni značaj.

0208markovic

- Vaša posjeta Evropi je dokaz čvrstine i trajnosti transatlantske veze kao i evroatlantske perspektive Zapadnog Balkana. Angažovanje i konstruktivna uloga koju SAD igraju u našem regionu su izuzetno značajni. Zato je veoma dobrodošlo i prigodno da je upravo ovaj forum danas naša platforma da se okupimo, razmijenimo viđenja o zajedničkoj saradnji, izazovima i budućnosti. Želim da podsjetim da u okviru A5, gdje je i u ovom momentu zajednički tim angažovan u Avganistanu, ali i bilateralno, sve naše zemlje pružaju doprinos regionalnom i globalnom miru i bezbjednosti i siguran sam da će tako biti i ubuduće. Svjesni smo izazova sa kojima se suočava Alijansa i kao nova članica NATO-a spremni smo da pružimo aktivan doprinos očuvanju i djelovanju transatlantske zajednice. Crna Gora je najnovija članica A5 koja je postala i članica Alijanse. Ostvarenje našeg strateškog cilja, članstva u NATO-u, nije bio cilj sam po sebi. Naše savezništvo, sa članicama NATO, dobrim dijelom ujedno i članicama EU, je prirodno,istorijsko i naš civilizacijski izbor – poručio je Marković.

Premijer je rekao da je Crna Gora odlučno koračala ka svom cilju koji je ostvarila 11 godina nakon obnove nezavisnosti.

- Od toga nijesu uspjeli da nas odvrate ni direktni spoljni pokušaji da Crna Gora ne postane članica NATO-a. Takvi pokušaji su kratkoročni, a naše evroatlantsko opredjeljenje je trajno. Ono nema alternativu. Crna Gora u NATO-u je dobra vijest i za region. Ona će, mogu da kažem, imati dugoročan pozitivan efekat i prenijeti duh ohrabrenja na naše susjede koji prolaze isti ili sličan put. Crna Gora je spremna da sa prijateljima u regionu podijeli iskustvo i pomogne na sve moguće načine okončanje integracionih procesa, jer oni donose mir, stabilnost, demokratiju i prosperitet. Nema sigurne i mirne Evrope bez slobonog Balkana – naglasio je Marković.

Zaev: Dolazak Pensa pokazuje kakvu ulogu region igra u politici SAD-a

Premijer Makedonije Zoran Zaev rekao je da je ulazak Crne Gore u NATO ohrabrenje za Makedoniju.

- Sa stanovišta NATO-a, svi mogu da se izdignu iznad baze u kojoj se nalaze i doprinesu kolektivnim, ali i potrebama vlastitih građana. Čekamo da Makedonija postane 30. članica NATO-a. Energično radimo u regionu, otvaramo se prema susjedima, duboko smo u razgovorima... Nadam se da će to doprinijeti našem procesu integracija u EU i NATO i omogućiti snažno kretanje zemlje ka tim savezima – ocijenio je Zaev.

0208zaev1

On je rekao da su zapadnobalkanski lideri ohrabreni podrškom SAD-a i EU.

- Za mene kao premijera ovo je velika motivacija koja opravdava povjerenje koje mi je narod u regionu i svijetu pružio. Želim da se zahvalim SAD-u za stalnu i trajnu saradnju koja doprinosi demokratskim procesima u Makedoniji. Prisustvo potpredsjednika Pensa dokazuje kakvu ulogu Makedonija i region imaju u politici SAD-a. Bićemo partner NATO-a i angažovaćemo se na bezbjednosti regiona, povećaćemo budžet za odbranu i intenzivirati učešće u misijama. Ovaj dio svijeta je važan za bezbjednost i sigurnost – poručio je Zaev.

 

 

 

 

 

 

Foto: Twitter

Portal Analitika