Svijet

SAD razmatraju mjere protiv Kine zbog krađe patenata

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa razmatra aktiviranje rijetko primijenjivanih trgovinskih zakona kako bi primorala Kinu da se obračuna s krađom autorskih prava, patenata i drugih oblika intelektualne svojine, navode Wall Street Journal i Njujork tajms.
SAD razmatraju mjere protiv Kine zbog krađe patenata
Portal AnalitikaIzvor

Te dvije novine izvijestile su, na osnovu izjava neimenovanih izvora upoznatih sa situacijom, da američki trgovinski zvaničnici razgovaraju o načinima borbe protiv piraterije i drugih praksi štetnih po američke kompanije, kao i o načinima odbrane SAD od zahtjeva Pekinga za dijeljenje tehnologije.

Američki ministar trgovine Vilbur Ros iznio je mnoštvo zamjerki na ponašanje Kine i Evropske unije, za koje je rekao da su doprinijeli američkom robno-trgovinskom deficitu s inostranstvom od 725,5 milijardi dolara u 2016. godini, od čega je 347 milijardi dolara deficit s Kinom.

U tekstovima objavljenim u srijedu navodi se da američki zvaničnici razmatraju primjenu člana 301 Zakona o trgovini iz 1974. godine, što bi omogućilo Vašingtonu da pokrene istragu o trgovinskom ponašanju Kine, a potom i da za nekoliko mjeseci podigne carine na uvoz iz Kine ili da joj nametne druge sankcije.

Druga mogućnost je da se aktivira zakon iz 1977. godine (International Emergency Economic Powers Act) koji predsjedniku SAD daje široka ovlašćenja za preduzimanje mjera u oblasti međunarodne trgovine kao odgovor na prijetnju SAD.

Trampova administracija razmatra i kako da se odupre zahtjevima Pekinga za dijeljenje tehnologije, u sklopu njenog ambicioznog programa

"Proizvedeno u Kini 2025", koji Kinu treba da načini liderom u oblasti naprednih tehnologija kao što su autonomna vozila, vještačka inteligencija i robotika.

Američke kompanije u inostranstvu dugo se žale zbog raširene piraterije i krađe tehnologije od strane kineskih kompanija. Iako ponekad ima pomirljiv pristup, Tramp je takođe kritikovao Kinu zbog tih problema i ogromnog američkog trgovinskog deficita s Kinom.

Izvor: N1

Foto: AP

Portal Analitika