Politika

PENS: Prijem Crne Gore u NATO istorijski uspjeh

Potpredsjednik SAD-a Majk Pens kazao je da je prijem Crne Gore u NATO deset godina nakon obnove njene nezavisnosti istorijski uspjeh. On je poručio da je budućnost zemalja Zapadnog Balkana – na Zapadu.
PENS: Prijem Crne Gore u NATO istorijski uspjeh
Portal AnalitikaIzvor

- Bila je moja velika privilegija kada sam imao priliku da provedem sa Vama dan kada je Crna Gora primljena u NATO u Vašingtonu. Isto tako, velika je čast biti sa Vama danas u Crnoj Gori i još jednom proslaviti ovaj vaš uspjeh. Čestitamo Vama osobno, Vašoj Vladi, državi Crnoj Gori i vašem narodu na tom velikom uspjehu – kazao je Pens nakon susreta sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem u Vili Gorica.

Pens je kazao da u NATO-u ne postoje velike i male zemlje i da SAD smatraju da nemaju male saveznike, već da su svi podjenako značajni.

- Prenosim pozdrave predsjednika Trampa koji me je poslao u znak našeg savezništa u NATO-u i velikog poštovanja koje imamo za Vašu državu - istakao je američki potpredsjednik.

pens1

On je naveo da se raduje nastavku juče započetih razgovora o jačanju bilateralne saradnje i podršci Zapadnom Balkanu.

- Budućnost Zapadnog Balkna je na Zapadu i radujemo se da ćemo raditi na izgradnji sve boljih odnosa između EU, Zapadnog Balkana i Sjevernoatlantskog saveza – naglasio je Pens

MARKOVIĆ: Naporan i posvećen rad se isplati

Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je da je danas veliki dan za Crnu Goru, ali i za cijeli Zapadni Balkan.

0208markovicpens

- Današnji dan je potvrda da snovi zaista mogu da postanu stvarnost, ali možda i više od toga – da se naporan i posvećen radi isplati. Crna Gora je primjer za to. Strateško partnerstvo naše dvije zemlje krunisali smo 5. juna. Tog dana na svečanosti u Stejt departmentu Crna Gora je postala punopravna članica Sjevernoatlantske alijanse. Današnji dan je potvrda da u međunarodnoj zajenici ne postoje veliki i mali – jedino kada je riječ o veličini i brojnosti neke zemlje – ali ne kada je riječ o pripadnosti idealima. Potpredsjedniče Pens, hvala Vam što ste dolaskom u Crnu Goru potvrdili ovu istinu i ispunili obećanje koje ste mi dali u Vašingtonu prije dva mjeseca – naglasio je Marković.  

Crnogorski premijer je poručio da je uvjeren da će razgovori sa američkim potpredsjednikom dodatno osnažiti saradnju dvije zemlje, prije svega na ekonomskom planu.

- Očekujem otvorenu, konkretnu razmjenu mišljenja lidera članica Američko-jadranske povelje na specijalnom Samitu kasnije tokom dana u hotelu „Hilton“. Želim svim našim gostima, učesnicima Samita, predstavnicima medija pristiglim iz regiona i SAD-a ugodan boravak u Crnoj Gori – zaključio je Marković.

Foto: gov.me

Portal Analitika