Društvo

Tvrde da dr Savić nije naučnik, već publicista

Grupa stručnjaka ponovila da je Trinaestojulska nagrada nezasluženo pripala njihovom kolegi.
Tvrde da dr Savić nije  naučnik, već publicista
Portal AnalitikaIzvor

Dr Svetozar Savić domogao se Trinaestojulske nagrade za naučna dostignuća na manipulativan (nenaučan) način, ponovili su juče stručnjaci za vino i vinogradarstvo, njih sedam, koji su prošle sedmice u otvorenom pismu upućenom žiriju protestvovali što je on jedan od lauerata najveće državne nagrade.

Na njihovo otvoreno pismo odgovorio je Savić, optužujući ih da su na njega “udarili” iz ličnih razloga, zbog sujete, istovremeno osporavajući njihove reference.

Preporuke

- Neznanje je mati drskosti, što dr Savić vješto koristi, što mu kod nas ne prolazi. Pokušava da u nedostatku argumenata obmanjuje javnost – poručili su oni juče u reagovanju dostavljenom Pobjedi. Ističu da dr Savića nije predlo- žila crnogorska vinogradarsko-vinarska struka i nauka, kao ni odgovarajuće instutucije, te da njegovo djelo nije od izuzetnog značaja za Crnu Goru, kao ni, kako su naveli, njegova akademska etika i moralnost. - Javnost je upoznata da je dr Savić falsifikovao recenziju i potpis za izbor u naučno zvanje 2009. godine. Da bi se birali u naučno zvanje, zakonski moraju biti napisane i potpisane tri recenzije. Ako jedna nije napisana i potpisana od profesorice (Slavice) Todić, kako se mogla naći u Biltenu Univerziteta Crne Gore, a na osnovu kojih je donijeta odluka o njegovom izboru u zvanje višeg naučnog saradnika. Profesorica je tada reagovala i uputila dopis UCG-u. Reagovala je i nedavno, kada je pročitala da se dr Savić usudio da i pored toga (misleći da se sve zaboravilo) krene u proceduru za izbor u najveće naučno zvanje. Zna se da se zbog kršenja Kodeksa akademske etike pokreće postupak za oduzimanje zvanja i to organi UCG-a moraju uzeti u obzir – poručila je grupa stručnjaka.

(opširnije u Pobjedi)

 

foto: Twitter

Portal Analitika