Abiznis

HG Budvanska rivijera: U prvih šest mjeseci povećani ukupni prihodi za 20 odsto

Na nivou Kompanije su u prvih šest mjeseci povećani ukupni prihodi čak za 20%. U strukturi prihoda dominiraju prihodi od aranžmana koji su veći za 22%. Realizovano je 151.000 noćenja što je 23% više nego u prvom polugodištu 2016. godine. Sve ovo je dovelo i do premašaja poslovnog plana i potvrde prognoze o rekordnoj godini u HG Budvanska rivijera.
HG Budvanska rivijera: U prvih šest mjeseci povećani ukupni prihodi za 20 odsto
Portal AnalitikaIzvor

Jul mjesec je potvrdio trend rasta od 4 %, iako su fizički limiti smještajnih kapaciteta bili dostignuti i prethodne godine u vrijeme glavne sezone. Sve navedeno pokazuje ispravnost odluke o ranom otvaranju hotela, kreiranju atraktivnih aranžmana za vrijeme vansezone i ulaganje u promociju te ponude. Značajno inovirana vanpansionska ponuda, novootvoreni restorani i prateći animacijski program dodatno utiču na dobre rezultate.

Strategija permanentnog ulaganja u sopstvene kapacitete pokazuje se ispravnom kroz poslovanje adaptiranog hotela Aleksandar, koji je u junu prebacio plan za 15% sa prosječnom dužinom boravka po gostu od čak 7,8 dana.

Za prvih 6 mjeseci turisti iz Evropske unije su ostvarili 40% ukupnih noćenja, što pokazuje rast interesa novih tržišta za unaprijedjenim kapacitetima ove hotelske grupe. Najveći rast bilježe Francuska, Poljska, Njemačka, Velika Britanija i Skandinavske zemlje. Tradicionalna tržišta kojima je HG Budvanska rivijera bila okrenuta u prethodnom periodu, takodje pokazuju rast u broju ostvarenih noćenja- Rusija od 6%, Srbija od 32%. To pokazuje da ova tržišta takodje imaju značajan potencijal i u mjesecima van glavne sezone, koji se može valorizovati adekvatnom cjenovnom politikom i usmjerenom promocijom.

Za prvih 6 mjeseci poslovanje je pratio sporiji rast troškova od prihoda i oni su za 14% veći nego 2016. god. Poslovni gubitak je uobičajen za prvo polugodište upravo zbog početka rada hotela tek u drugom kvartalu i zbog visokih troškova investicionog održavanja i pripreme sezone kao i toroškova intenzivne promotivne kampanje. Zabilježeni gubitak od 600.000 eur je manji za 27% nego u 2016. Očekivanja su menadžmenta da on već tokom jula mjeseca bude anuliran i da preduzeće na kraju godine ostvari i premaši postavljeni biznis plan.

U Hotelskoj grupi trenutno odmara 3.548 gostiju, tako da su svi kapaciteti 100% popunjeni.

Portal Analitika