Društvo

Odbili stomatologa jer ima 74 godine

Fond za zdravstveno osiguranje diskriminisao je direktora privatne zdravstvene ustanove Opšta stomatološka ambulanta iz Plava po osnovu godina života, kada je odbio da sa njim zaključi ugovor o pružanju usluga zato što ima 74 godine.
Odbili stomatologa jer ima 74 godine
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je navedeno u mišljenju zamjenika ombudsmana Siniše Bjekovića koje je donio po pritužbi direktora ove stomatološke ambulante. On je napisao da se nesporno zaključuje da je direktor žrtva diskriminacije, zbog čega je u preporuci zatražio od Fonda da ispravi ovu grešku.

Plavljanin se ranije žalio i Ministarstvu zdravlja na stavove Fonda i žalba je prihvaćena kao osnovana, ali Fond, kako je napisano u mišljenju Bjekovića, nije još postupio po tom rješenju. Zamjenik ombudsmana je zato pozvao Fond da bez daljeg odlaganja odluči u ponovnom postupku po stavu Ministarstva.

- Fond je dužan da u roku od 30 dana dostavi izvještaj o mjerama i radnjama koje je preduzeo – napisao je Bjeković.

Institucija ombudsmana još nije dobila odgovor od Fonda a Bjeković im je preporučio da ubuduće pozivom za dostavljanje ponuda radi zaključivanja ugovora o pružanju stomatološke zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja omogući ravnopravno učešće svih zainteresovanih stomatoloških ambulanti koje su osnovane i organizovane u skladu sa propisima o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju.

- To treba da se uradi bez postavljanja diskriminatorskih uslova - kriterijuma po osnovu starosne dobi – napisano je u dokumentu.

Stav Fonda

Fond za zdravstveno osiguranje potvrdio je Bjekoviću, u izjašnjenju na njegov dopis, da stomatološka ambulanta u Plavu nije izabrana za zaključivanje ugovora o pružanju usluga osiguranicima zato što ,,prijavljeni doktor u tom timu ima 74 godine“.

Prilikom utvrđivanja uslova u pogledu godina starosti tima izabranog doktora stomatologa, stav medicinske struke bio je, kako su naveli, da osoba koja je starija od 67 godina zbog smanjenja psihosocijalnih sposobnosti (moguć premor ruku, slab vid i slično) nije u mogućnosti da pruža stomatološke usluge, kao i lice koje je mlađe od 67 godina i koje je radno sposobno. Iz Fonda su odgovorili Bjekoviću i da se postavlja pitanje da li je neustavna odredba Zakona o radu koja propisuje da zaposlenom koji napuni 67 godina prestaje radni odnos po sili zakona, ako se poslodavac i zaposleni drugačije ne dogovore, odnosno da zaposleni može da nastavi da radi, ako je to neophodno za obavljanje određenog posla.

Fond se pozvao i na Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojim je ,,utvrđeno da je nesposobno za rad lice koje je navršilo 67 godina života“.

Predrasude

Bjeković je ocijenio da su stavovi Fonda neprihvatljivi. On smatra da su navodi kojima se pokušalo opravdati učinjeno razlikovanje proizvoljni i rezultat paušalnog sagledavanja cjelokupnog konteksta.

- Stavovi o osobama starijim od 67 godina života nemaju činjenično utemeljenje u egzaktnim podacima, niti su dokazani u odgovarajućem postupku u kojem se provjerava psihofizička, radna i ukupna sposobost zdravstvenih radnika koji su napunili 67 i više godina – naglasio je on.

Ovakav pristup je, prema riječima Bjekovića, zasnovan na dubokoj predrasudi i isključivanju osoba starije životne dobi, koje svojim radnim iskustvom, stručnošću i stečenim profesionalnim kompetencijama mogu značajno doprinositi razvoju djelatnosti ili discipline za koju su se obrazovali ili u kojoj su zasnivali radni odnos.

- Podatak da ova Opšta stomatološka ambulanta u evidenciji ima 1.445 pacijenata indikuje da XX (direktor) sa svojim timom uživa visoko povjerenje građana, korisnika stomatološke zdravstvene zaštite, što dodatno navodi na zaključak da godine života nijesu presudan uslov za pružanje kvalitetne, cjelovite, posvećene i učinkovite zdravstvene zaštite – navedeno je u mišljenju Bjekovića.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika