Društvo

Danas ukrcavanje plutajućeg doka

Specijalni brod za prevoz teških tereta ,,Dokvajs vangard“ (Dockwise Vanguard) započeće danas operaciju ukrcaja plutajućeg doka Jadranskog brodogradilišta Bijela, zvanično nazvanog Dok-12. Ta složena operacija potrajaće nekoliko dana, pa je Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore juče, preko Obalne radio stanice Bar, objavila i poseban oglas za pomorce.
Danas ukrcavanje plutajućeg doka
Portal AnalitikaIzvor

- Od 30. jula do 5. avgusta brod ,,Dokvajs vangard“ usidren blizu brodogradilišta Bijela vršiće operaciju ukrcaja plutajućeg doka. Sam ukrcaj plutajućeg doka biće 1. avgusta od 7 do 13 časova. Svi plovni objekti su dužni da se ne približavaju brodu u radijusu od 0,4 nautičke milje i da plove oprezno - stoji u oglasu koji emituje Bar radio.

Potapanje

Holandski brod džin, najveći koji je ikada uplovio u Boku Kotorsku, uplovio je u zaliv u nedjelju oko 9 sati. Sa 110.000 tona nosivosti, taj specijalni brod holandske kompanije „Dokvajs B.V.“ najveći je tzv. hevi lifter, odnosno brod za prevoz teških tereta u svijetu. Brod je dug 275, širok 79, a gaz mu iznosi 11 metara. Kada zaroni radi ukrcaja tereta, njegov gaz je čak 31 metar. Dan ranije u Bijelu je uplovio veliki remorker ,,Adler“ pod malteškom zastavom, koji će učestvovati u složenoj operaciji ukrcaja plutajućeg doka.

Za operaciju ukrcaja 235 metara dugog, 53 metra širokog i 18 metara visokog velikog plutajućeg doka iz brodogradilišta Bijela ,,Dokvajs vangard“ će usred Tivatskog zaliva biti namjerno potopljen, odnosno, svoje tankove napuniće morem i „zaroniti“ svoju glavnu palubu petnaestak metara ispod morske površine. Potom će posao nastaviti remorker koji će dok navući na brod, nakon čega će ,,Dokvajs vangard“ isprazniti svoje tankove i izroniti, noseći na palubi bijeljanski veliki plutajući dok.

Dok će potom biti posebno fiksiran na palubi broda, kako se ne bi pomjerao tokom, kako se očekuje, skoro jednomjesečnog putovanja „na leđima“ velikog holandskog hevi liftera do svog novog doma - Litvanije.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika