Podgorica

Bošković otkrio spomenik na Trgu: Hvala vam na slobodi u kojoj sada uživamo (Foto)

Ministar odbrane mr Predrag Bošković i gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović svečano su večeras na Trgu nezavisnosti u Podgorici otkrili, spomenik vojvodi Mirku Petroviću-Njegošu i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova.
Bošković otkrio spomenik na Trgu: Hvala vam na slobodi u kojoj sada uživamo (Foto)
Portal AnalitikaIzvor

- Veliki crnogorski junaci, grahovski veliki vojvodo, komandante hrabre crnogorske vojske u ratovima za potpuno oslobođenje, hvala vam što ste htjeli i smjeli trajati dok je trajanja bastalo biti. Hvala vam što ste znali razabrati vječnost od trošnosti, nacionalno od lokalnog, opšte od ličnog u vremenima koja su zahtijevala vanredne ljude i nenadmašne junake. Hvala vam na slobodi u kojoj sada u miru uživamo, vaša slavna djela, kojima nas sabirate nećemo zaboraviti, pamtićemo ih i slaviti dok jednog od nas traje - rekao je ministar Bošković.

3107spomenik1

Osvrnuvši se na velike bitke crnogorske vojske, Bošković je kazao da je vojovoda Mirko „nepokolebljivi komandant, herojski i ponosno stajao na braniku države i slobode, predvodeći provjerenu crnogorsku vojsku u odsudnim ratovima i bojevima“.

- Vojvodska perjanica prva na grahovskom polju suvim je zlatom upisana u državnost Crne Gore. Strateg sa Grahovca, bio je i stanac u ostroških Devet krvavih dana, kada su njegovom zaslugom spašene mošti svetitelja Vasilija. Vojskovođa, jedan od najvećih junaka Crne Gore, pjesnik i ratnik, pjevao je o drugima nikada o sebi, a ratovao je uvijek za Crnu Goru, njihovu i našu - naveo je ministar Bošković.

3107spomenik2

Ministar je kazao da se, zahvaljujući hrabrosti crnogorskih ratnika, Crna Gora objedinjavala, vraćala starim vrijednostima, svojim korijenima i potpunoj slobodi, a na takvim temeljima sazdana je i današnja multietnička i multivjerska Crna Gora, okrenuta najvećim civilizacijskim vrijednostima i zajednici modernih država.

Podsjećamo, na spomen-obilježju je ispisano ćiriličnim slovima: „Velikome vojvodi Mirku Petroviću Njegošu 1820-1867. i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova 1853, 1858, 1862, 1876-1878. Spomenik je zvančno obnovljen 13. jula 2017. godine po uzoru na provobitni koji je otkriven 8. novembra 1886. godine, a srušen 6. januara 1919. godine“.

3107spomenik4

Nakon Cetinja, Podgodica je drugi crnogorski grad koji krasi djelo jednog od naših najvećih savremenih umjetnika, Dimitrija Popovića koji je autor idejnog rješenja ovog spomen-obilježja.

- Ovaj spomenik će nužno, s obzirom na sve okolnosti koje su pratile ideju i odluku da se ponovo postavi u novoj formi, sigurno i dalje imati pro et contra. Međutim, mislim da će se to vremenom stišati. Spomenik je, uostalom, i podignut crnogorskim junacima - rekao je Popović za Portal Analitika tokom montiranja spomenika.

3107spomenik

On je istakao da ne može da se uključi u raspravu oko kontroverzi vezanih za sami spomenik, „jer mu istorije nije struka“ da bi o tome polemisao.

- Ono što je mene zanimalo jeste kako na likovno-estetski način obraditi formu - jer je u konkursu bilo decidirano da novi spomenik mora po karakteru podsjećati na stari. To znači da je dominantna forma oblisk. Kako je on forma koja je uvijek ista i koja se puno eksploatira, ja sam nastojao da mu dam jedan moderan duh. Tim zlatnim željebom u sredini forme učinio sam da bude dinamičniji. Tako spomenik ima i simboličku i estetsku dinamiku i karakteristiku. Želio sam da obelisk na ovom trgu bude, na neki nači, fino uklopljen, da ne remeti ambijent trga, nego da se jednom elegancijom dopuni opšti utisak o gradu u kome se on nalazi – zaključio je tada Popović.

Portal Analitika