Podgorica

Bošković otkrio spomenik na Trgu: Hvala vam na slobodi u kojoj sada uživamo (Foto)

Ministar odbrane mr Predrag Bošković i gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović svečano su večeras na Trgu nezavisnosti u Podgorici otkrili, spomenik vojvodi Mirku Petroviću-Njegošu i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova.
Bošković otkrio spomenik na Trgu: Hvala vam na slobodi u kojoj sada uživamo (Foto)
Portal AnalitikaIzvor

- Veliki crnogorski junaci, grahovski veliki vojvodo, komandante hrabre crnogorske vojske u ratovima za potpuno oslobođenje, hvala vam što ste htjeli i smjeli trajati dok je trajanja bastalo biti. Hvala vam što ste znali razabrati vječnost od trošnosti, nacionalno od lokalnog, opšte od ličnog u vremenima koja su zahtijevala vanredne ljude i nenadmašne junake. Hvala vam na slobodi u kojoj sada u miru uživamo, vaša slavna djela, kojima nas sabirate nećemo zaboraviti, pamtićemo ih i slaviti dok jednog od nas traje - rekao je ministar Bošković.

3107spomenik1

Osvrnuvši se na velike bitke crnogorske vojske, Bošković je kazao da je vojovoda Mirko „nepokolebljivi komandant, herojski i ponosno stajao na braniku države i slobode, predvodeći provjerenu crnogorsku vojsku u odsudnim ratovima i bojevima“.

- Vojvodska perjanica prva na grahovskom polju suvim je zlatom upisana u državnost Crne Gore. Strateg sa Grahovca, bio je i stanac u ostroških Devet krvavih dana, kada su njegovom zaslugom spašene mošti svetitelja Vasilija. Vojskovođa, jedan od najvećih junaka Crne Gore, pjesnik i ratnik, pjevao je o drugima nikada o sebi, a ratovao je uvijek za Crnu Goru, njihovu i našu - naveo je ministar Bošković.

3107spomenik2

Ministar je kazao da se, zahvaljujući hrabrosti crnogorskih ratnika, Crna Gora objedinjavala, vraćala starim vrijednostima, svojim korijenima i potpunoj slobodi, a na takvim temeljima sazdana je i današnja multietnička i multivjerska Crna Gora, okrenuta najvećim civilizacijskim vrijednostima i zajednici modernih država.

Podsjećamo, na spomen-obilježju je ispisano ćiriličnim slovima: „Velikome vojvodi Mirku Petroviću Njegošu 1820-1867. i crnogorskim junacima učesnicima oslobodilačkih ratova 1853, 1858, 1862, 1876-1878. Spomenik je zvančno obnovljen 13. jula 2017. godine po uzoru na provobitni koji je otkriven 8. novembra 1886. godine, a srušen 6. januara 1919. godine“.

3107spomenik4

Nakon Cetinja, Podgodica je drugi crnogorski grad koji krasi djelo jednog od naših najvećih savremenih umjetnika, Dimitrija Popovića koji je autor idejnog rješenja ovog spomen-obilježja.

- Ovaj spomenik će nužno, s obzirom na sve okolnosti koje su pratile ideju i odluku da se ponovo postavi u novoj formi, sigurno i dalje imati pro et contra. Međutim, mislim da će se to vremenom stišati. Spomenik je, uostalom, i podignut crnogorskim junacima - rekao je Popović za Portal Analitika tokom montiranja spomenika.

3107spomenik

On je istakao da ne može da se uključi u raspravu oko kontroverzi vezanih za sami spomenik, „jer mu istorije nije struka“ da bi o tome polemisao.

- Ono što je mene zanimalo jeste kako na likovno-estetski način obraditi formu - jer je u konkursu bilo decidirano da novi spomenik mora po karakteru podsjećati na stari. To znači da je dominantna forma oblisk. Kako je on forma koja je uvijek ista i koja se puno eksploatira, ja sam nastojao da mu dam jedan moderan duh. Tim zlatnim željebom u sredini forme učinio sam da bude dinamičniji. Tako spomenik ima i simboličku i estetsku dinamiku i karakteristiku. Želio sam da obelisk na ovom trgu bude, na neki nači, fino uklopljen, da ne remeti ambijent trga, nego da se jednom elegancijom dopuni opšti utisak o gradu u kome se on nalazi – zaključio je tada Popović.

Portal Analitika

Komentari (12)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
! !
01.08.2017. 03:59

Neka je slava velikom Vojvodi Mirku. kamere na trg jer se ataci cetnickih nesoja mogu ocekivat, bas kao i na sve drugo autenticno crnogorsko

16
1
a a od kojih si ti..
01.08.2017. 19:21

..eli od onije sa Zagrađa?

0
0
K KATУЊАНИН
01.08.2017. 00:28

Za početak Vladika Risto da očisti onaj spomenik od nekrsti. Mirku Stankovome Petroviću bi se kosti prevrćale da vidi koja ga nekrst osveštava,

3
6
D Deki
01.08.2017. 07:22

Kako misliš da smeće nešto očisti? Nema logike!?!

8
0
2 23170
31.07.2017. 22:52

Ovaj zlikovac nece tu mnogo biti.Oburdace se kao nekad.

9
50
@ @
31.07.2017. 11:30

Moram i ovo da dodam.Oni neka sto rade protiv CG nego bi i da nam nametnu arsine strane drzave pa da podizemo spomenike NEZNANIM JUNACIMA(nepostojecim).Izgleda da je problem sto stvarno nasa slavna istorija nam je dala toliko junaka i onda neki nikogovici(ovu rijec mozes preformulisati admine)podizu spomenike Punisi Racicu jer njihovi preci su u ravni sa ubicom.Vojvoda Mirko je jedan od najzaluznijih junaka CG i svaki grad bi trebao da ima njegov spomenik.

11
0
@ @ za 23170
31.07.2017. 23:24

Jedan mali dio Kuca je htio da budu turci a ne pravoslavac i jos da pokloni teritoriju(kao danas Srbiji Rusiji bilo kome)Turskoj i Mirko je postupio grubo izgleda(nedokazano)ali u skladu sa vremenom u kojem je zivio a danas mu potomci tih istih sude po danasnjm kriterijumima.Naravno nijedan od njih nece priznati kako su vijek kasnije zive zapalili Kucke div junake Raska Bozovica i Ljubicu Popovic samo zato sto su se borili protiv okupatora.Dakle to nijesu uradili ni Njemci ni Italijani ni Petrovici nego njihovi kumovi rodjaci prijatelji svi listom iz Kuca.

34
5
Ž Žika Guslar
31.07.2017. 23:42

U pravu si junače. Sve se oburdava, evo i Velika Srbija nekoliko puta u jednom vijeku... Saučestvujem u žalost.

29
4
P Prust
31.07.2017. 22:20

Ovu svecanost nije prenosila ni jedna TV,cak ni cetnicka RTCG kao javni servis,pa se cudimo zasto su Crnogorci narod drugog reda u sopstvenoj drzavi,nazalost,ali to je istkna!!!

51
4
k king
31.07.2017. 22:41

Ako je tako onda RTCG neka promijeni ime

38
2
W Wilkins
31.07.2017. 23:00

Ali smo zato danas dobro obaviješteni o događanjima sa GRANDA. Kojoj je pevaljki spala bretela, kojoj se viđela bradavica, a kojoj je sijevnula guzica.

34
3