Društvo

Cigarete po novim cijenama najkasnije od 10. avgusta

Cigarete će u prvih deset dana avgusta, zbog povećanja akciza, poskupiti do 40 centi po paklici. Građani kažu da će to biti još jedan udar na njhov budžet zbog kojeg ipak, tvrde, neće mijenjati navike.
Cigarete po novim cijenama najkasnije od 10. avgusta
Portal AnalitikaIzvor

I dok distributeri strahuju da bi zbog najavljenog poskupljenja moglo doći do rasta nelegalne prodaje cigareta, nadležni tvrde da će pojačanim inspekcijskim i carinskim kontrolama, pokušati to da spriječe.

Nove akcize na cigarete počeće da se primjenjuju od sjutra, zbog čega se očekuje i njihovo poskupljenje. Ipak, cigarete po novim cijenama najveći distributer duvanskih proizvoda u Crnoj Gori firma „Plus“, prodavaće najkasanije od 10. avgusta.

- Mi smo najavili da 7. avgusta za veći dio naših brendova podižemo cijene do 40 euro centi po paklici. Naravno ostaje da vidimo kako će odreagovati ostatak tržišta. Za neke proizvođače ćemo objaviti u naredna dva ili tri dana, moguće da će to biti do 10. avgusta - poručuje izvršni direktor firme „Plus“ Prokopije Perić.

Vlada se za povećanje akciza na cigarete odlučila radi usaglašavanja sa evropskim standardima, kažu u Ministarstvu finansija. Od toga će koristi imati i državni budžet, pa do kraja godine očekuju prihod od preko četiri i po miliona eura. Novo poskupljenje nije obradovalo građane, ali kažu da neće uticati na njihove navike.

Poskupljenje cigareta uvijek je do sada pratio i rast nelegalne prodaje. Distributeri smatraju da će tako biti i ovog puta, pa imaju velika očekivanja od nadležnih.

- Ako svi bukvalno budu u taj proces, može doći do rezultata. Ako se desi veliki skok crnog tržišta, mi ćemo biti prinuđeni da radikalno smanjujemo naše troškove poslovanja, što će značiti smanjenje broja radnih mjesta - upozorava Perić.

Da se to ne bi desilo, nadležni najavljuju pojačane inspekcijske i carinske kontrole.

- Pojačane su kontrole na graničnim prelazima, na otvorenim prostorima, u untrašnjosti carinskog područja, kao i kontrole akciznih obveznika u cilju jačanja fiskalne discipline - saopštili su iz Uprave carina.

Akcize na duvanske proizvode i alkohol nastaviće da se povećavaju do 2019. kako bi bile usklađene sa iznosima u Evropskoj Uniji, a ukupan prihod države po tom osnovu biće, prema očekivanjima, 70 miliona eura.

TVCG

Portal Analitika