Društvo

Gume s Vrtijeljke ne mogu na regionalnu deponiju u Podgorici

Gume sa Vrtijeljke kraj Cetinja, umjesto na deponiji „Livade“ u Podgorici, završile su svega nekoliko metara dalje - na imanju vlasnika firme „Matej“ koja je nedavno priznala da je na tom mjestu odložila 70 tona guma.
Gume s Vrtijeljke ne mogu na regionalnu deponiju u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Iako se danima najavljuje da će 830 tona guma koje su pronađene na deponiji „Vrtijeljka“ kraj Cetinja biti premještene na regionalnu deponiju u Podgorici, to se nije desilo. Firma „Matej“, kojoj je naloženo da ukloni 70 tona, jutros je pun šleper guma dovezla do Podgorice po dogovoru koji je, kako tvrdi, imala sa upravom Prijestonice.

- Prijestonica mi je taj dan rekla da ćemo svu robu da vozimo. Ljudi koji su bili na sastanku, osim gradonačelnika - svi su bili njegovi saradnici, rekli su da će roba da se vozi na deponiju „Livade“ i do jutros je ta priča stajala - kaže vlasnik firme „Matej“ Momčilo Krivokapić.

I u Prijestonici su iznenađeni jer je, kako tvrde, Ministarstvo održivog razvoja i turizma preuzelo obavezu da se dogovori sa Deponijom. U Direktoratu za životnu sredinu danas pojašnjavaju da ta deponija nije rješenje. 

- Sve je to pripremljeno. Međutim, jutros smo dobili informaciju da ne postoji mogućnost da se tamo odlažu. To je ogromna količina. Fizički, oni su pretrpani. Postoji kod njih problem - kaže Njegosava Vujanović iz Opštine Cetinje.

- Na deponiji „Livade“ postoji rizik od samozapaljenja i dodatnih nuspojava, tako da u tom smislu deponija „Livade“ nije rješenje - kaže Ivana Vojinović pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma.

U saopštenju iz Deponije naveli su da zahtjev za deponovanje guma nijesu ni dobili, a i da to nije mjesto gdje može da se odlaže takva vrsta otpada.

- „Deponija“ d.o.o. nije primila zahtjev za deponovanje guma. Saglasno ovlašćenjima i odlukama dobijenim od strane Agencije za zaštitu životne sredine i Skupštine Glavnog grada naše privredno društvo deponuje komunalni otpad. Napominjemo da za skladištenje drugih vrsta otpada, u koji spadaju automobilske gume, Deponija nema mogućnosti za odlaganje - navodi se u saopštenju.

Firma „Matej“ će 70 tona guma za sada privremeno skladištiti na svom imanju, ali šta će biti sa preostalih 750 tona na Vrtijeljci.

- Ostatak ćemo morati mi da zbrinemo. Kako? Na način kako je to moguće. Nemamo reciklažno dvorište. Sada je u proceduri, zajedno sa ministarstvom, realizacija jednog projekta, ali to su procedure koje traju - kazala je Vujanović.

TVCG

Portal Analitika