Politika

MF: Otvorena pisma Konjevića imaju samo politikantsku svrhu

Ministarstvo finansija reagovalo je na jučerašnje otvoreno pismo poslanika Socijaldemokratske partije Raško Konjević, u kome je on iznio, kako navode „neistinite, apsolutno neutemeljene i zlonamjerne tvrdnje da su navodno Vlada i Ministarstvo finansija načinili niz pravnih propusta i da su navodno čak prekršili zakon u korist pojedinih kompanija“.
MF: Otvorena pisma Konjevića imaju samo politikantsku svrhu
Portal AnalitikaIzvor

Reagovanje prenosimo integralno.

S obzirom na činjenicu da je poslanik Konjević svoje tvrdnje iznio u vidu „otvorenog pisma“ za koje navodi da ga je dostavio Vrhovnom državnom tužiocu i Glavnom specijalnom tužiocu radi ispravnog informisanja javnosti zaustavljanja dalje manipulacije saopštavamo: ni jedna tvrdnja Konjevića nije istinita već su tvrdnje zlonamjerne.

1. Manipulacija poslanika Konjevića: „Prosto je zaprepašćujuće da se Vlada, u informacijama koja su prihvaćene na pomenutoj sjednici, prilikom odlučivanja o davanju saglasnosti poziva na pravni osnov – Uredbu o postupku naplate poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika (Sl. list 12/16, http://www.mf.gov.me/biblioteka/uredbe) koja je prestala da važi još prije više od pola godine – preciznije, 31. decembra 2016. godine.“

Činjenice:

a) Kompanija „Đurković Company“ d.o.o. Nikšić zahtjev za naplatu poreskog potraživanja imovinom podnijela je Poreskoj upravi 28.3.2016. godine koji je Ministarstvu finansija – Komisiji za naplatu poreskih potraživanja dostavljen 5.4.2016. godine i zaveden je pod brojem 01-K-13/2016 od 5.4.2016. godine, dok je od strane kompanije „Workfinder“ zahtjev Poreskoj upravi podnijet 17. 6.2016 godine a Ministarstvu finansija – Komisiji za naplatu poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika dostavljen 8.7.2016 godine isti je zaveden pod brojem 01-K-9/2016 od 8.7.2016. godine.

b) Zakon o reprogramu poreskog duga (http://www.mf.gov.me/biblioteka/zakoni, objavljen u „Sl. listu CG“, br. 83 od 31. decembra 2016) stupio je na snagu danom objavljivanja.

c) S obzirom na to da Zakon nema prelazne odredbe u odnosu na započete postupke, svaka primjena zakona na postupke koji su započeti u skladu sa propisima koji su važili prije donošenja zakona bila bi retroaktivna i kao takva direktno protivna odredbama iz čl. 146 st. 1. čl. 147. st. 1. Ustava Crne Gore. Dakle, primjena Zakona o reprogramu na ova privredna društva, kao i na sve ostale podnosioce zahtjeva podnešenih u vrijeme važenja uredbe, značilo dovođenje tih lica u neravnopravan položaj, odnosno u situaciju da trpe štetu zbog toga što su se ponašali u skladu sa važećim propisima.

Dakle, Zakon se NE PRIMJENJUJE na subjekte koji su proceduru započeli prije stupanja Zakona na snagu.

2.  Druga manipulacija poslanika Konjevića: Dopis je, kako je objavljeno, adresiran i na Vrhovnog državnog tužioca i Glavnog specijalnog tužioca.

Činjenice: Ugovori sa navedenim kompanijama dostavljaju se u smislu čl. 61. Zakona o državnoj imovini Zaštitniku imovinsko pravnih interesa Crne Gore, Državnom tužiocu i Državnoj revizorskoj instituciji.

3.  Treća manipulacija poslanika Konjevića: Poreski dug je „skoro 700 miliona“

Činjenice: Raško Konjević je u svojstvu ministra finansija dana 28.7.2016. godine u dokumentu „Informacija o poreskom dugu na dan 20.7.2016. godine“, koja je navedenog dana razmatrana na sjednici Vlade, naveo da realno naplativi dug iznosi 236 miliona eura.

Iz navedenog je jasno sljedeće:

Da je Raško Konjević jedne podatke o visini poreskog duga iznosio kao ministar, a druge iznosi sada.

Da je upravo Konjević kao ministar sugerisao da dio poreskog duga bude naplaćen reprogramom (u Informaciji o poreskom dugu na dan 20.7.2016. godine)

Upućivanja otvorenih pisama i javnih poziva u ovom slučaju su neutemeljena i zlonamjerna i jedina svrha im je politikanska.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
L LJESNJANIN
01.08.2017. 12:10

Normalno vama vise odgovaraju sposobnosti Sveta Marovica i svih ostalih politicara sa vrha partije.

8
0
m mara
31.07.2017. 21:36

BEZ I MALO STIDA KOMENTARIŠETE ONO ZA ŠTA BI U NORMALNIM DRŽAVAMA ROBIJALI.OTPISUJETE DUGOVE ,PRIPISUJETE ZASLUGE,VI NI ZA ŠTA KRIVI A ZA SVE ZASLUŽNI.NEMA RETROAKTIVNE PRIMJENE ZAKONA .KOD NAKNADA ŽENAMA BEZ PROBLEMA.POZIVATE SE NA USTAV.U ZEMLJI U KOJOJ JE OTIMAČINA POSTALA PRAVILO,I JEDINI ZAKON,NEMA NI USTAVA USTAVA NI ZAKONA.SVE DO JEDNE URE.

6
2
P Pravnik
31.07.2017. 20:28

Nije im samo politikantska namjera. Izgleda da su mu pravnici na odmoru a njegovo znanje tanko, pa još prigrijala zvijezda pa je pomislio da je ekspert. Raško, idi neđe u lad i uzimaj dosta tečnosti.

4
10