Kultura

Grad teatar: Aleksej Ljubimov u Crkvi Santa Marija

Ruski pijanista Aleksej Ljubimov prirediće večeras resital u Crkvi Sant Marija u Budvi od 21 čas i 30 minuta, u okviru programa Grad teatra, a u saradnji sa Muzičkom akademijom sa Cetinja.
Grad teatar: Aleksej Ljubimov u Crkvi Santa Marija
Portal AnalitikaIzvor

Na programu su Sonata u D-duru Volfganga Amadeusa Mocarta, Bakarola opus 60 i Balada broj 4 u f-molu Frederika Šopena i Šest prelida iz I sveske Kloda Debisija.

Kao student Moskovskog konzervatorijuma u klasi profesora Hajnriha Nejhauza, Ljubimov je u ranoj mladosti razvio strast ka izvođenju barokne muzike na tradicionalnim instrumentima i kompozitorima dvadesetog vijeka - od Šonberga, Stokhauzena, Buleza, Ivea i Ligetija, do njegovih savremenika Gubaiduline i Parta. Skrenuo je pažnju na sebe interpretacijama savremenih djela, a 1968. godine izveo prvi put u Moskvi djela Džona Kejdža i Terija Rajlija. Ljubimov se onda koncentrisao na rad na originalnim instrumentima iz XVI i XVII vijeka i osnovao Moskovski barokni kvartet i Moskovsku kamernu akademiju, kao i avangardni muzički festival Alternativa (1988). Kao solista u SAD je debitovao 1991. godine, a zatim nastupao sa Filharmonijom Los Anđelesa, filharmonijama Helsinkija, Izraela, Minhena i Sankt Peterburga, Kraljevskom filharmonijom iz Londona, Nacionalnim orkestrom Rusije, Filharmonijskim orkestrom Radija Francuske, Simfonijskim orkestrom iz Berlina i Simfonijskim orkestrom iz Toronta. Nastupao je sa najznačajnijim svjetskim dirigentima kao što su Aškenazi, Jarvi, Kondrašin, Hogvud, Makeras, Nagano, Norington, Pletnev, Saraste, Salonen, Janovski i Tortelije. Njegovi brojni studijski snimci uključuju i klavirski duo sa Štajerom i često nagrađivani komplet snimaka Mocartovih klavirskih sonata. Njegove brojne snimke producirale su izdavačke kuće Melodia, Erato, BIS, Sony, ECM i Harmonia Mundi. Posljednjih petnaest godina snima repertoar Lista, Glinke i muziku XX vijeka za izdavačku kuću ECM.

Portal Analitika