Abiznis

Kamatne stope ponovo pale

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u maju je pala 0,03 procentna poena i iznosila je 7,09 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).
Kamatne stope ponovo pale
Portal AnalitikaIzvor

„Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa u maju je takođe oslabila 0,03 procentna boda na 6,41 odsto", navodi se u Biltenu CBCG.

Kamatne stope na novoodobrene kredite u maju su porasle, efektivna 1,09 procentnih poena na 7,62 odsto, a nominalna 0,79 procentnih bodova na 6,61 odsto.

Efektivna kamatna stopa mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI) u maju je ostala na aprilskom nivou i iznosila je 24,35 odsto, dok je nominalna porasla 0,01 procentni bod na 20,49 odsto.

Kamatne stope MFI na novoodobrene kredite u maju su porasle, efektivna 0,47 procentnih poena na 25,14 odsto, a nominalna porasla 0,31 procentni bod na 20,93 odsto.

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite u maju je bila 0,03 procentna poena niža i iznosila je 0,84 odsto.

Efektivna kamatna stopa na depozite građana u maju je pala 0,04 procentna poena na 1,13 odsto, a na depozite preduzeća 0,02 procentna boda na 0,51 odsto.

Razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa u maju je iznosila 6,25 procentna poena i nije se mijenjala u odnosu na april.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.