Kultura

TWIN PEAKS, S03E11: Pita od višanja

Linč ne prestaje da se igra sa Dejlom Kuperom. U 11. epizodi, spasio mu je glavu od strašnih mafijaša-biznismena pomoću famozne pite od višanja u kartonskoj kutiji
TWIN PEAKS, S03E11: Pita od višanja
Portal AnalitikaIzvor

Dejvid Linč je u novoj epizodi serije „Twin Peaks“ jednom nogom lično zakoračio u svijet nadrealnog. Pogled oči u oči sa mističnim bradatim prosjacima, do sada neobjašnjivim simbolom zla treće sezone, kao da je starom majstoru otvorio sve kreativne čakre!

 

Porodična briga

Već u narednoj sceni, kada agenta Gordona Kola (Linč) ostavimo negdje u Južnoj Dakoti, serijal dostiže apsolutno najviše visine. Tih nekoliko minuta tokom kojih pratimo odiseju policajca Bobija Brigsa – od susreta sa kćerkom i bivšom suprugom, do pucnjave u kafeu i jedne stare gospođe – objašnjavaju zbog čega je Linč veliki reditelj.

Reditelj nam ne ostavlja dovoljno vremena da se ohladimo od saznanja da je famozna konobarica Šeli (Madšen Amik) svih ovih godina bila njegova supruga. U dvije rečenice postaje jasno da je skoro idilična scena porodične brige tek odjek prošlosti nečega što je davno urušeno, jer Šeli bježi u zagrljaj drugom čovjeku.

Tada i pucnjava, koja Brigsa stavlja u ulogu američkog heroja, u jednom momentu postaje lažna uzbuna, slučajno pritisnut okidač pod prstom jednog djeteta. I nema tu ni života, ni ostvarenosti, ni svrhe, osim onoga što življenje za Linča zaista jeste - beskrajno čekanje ostvarenja davno zacrtane uloge ili sna.

 - Pustite nas više, zašto nas ne puštate! Vidite li da žurimo da idemo kući – govori iritantna gospođa. U njenom glasu je tako lako prepoznati vapaje gledalaca koji od Linča traže da agenta Dejla Kupera konačno vrati u Tvin Piks.

 

Klavirski genije

Rješenje je ipak tu, pred nosom. Sam naziv treće sezone, „Twin Peaks: The Return“, nije jednoznačan nastavak serijala od prije četvrt vijeka. Ovo je bukvalno povratak - pokušaj da se dotakne nešto ostavljeno u prošlosti, obavijeno nerealnim mitom i ljepotom koja nije ništa drugo nego patina prohujalog vremena.

Dagi Džons, to nezgrapno vozilo u koje je 25 godina kasnije smješten Dejl Kuper, prepoznaje samo sjenke i obrise. Samo prati odjeke boja i mirisa koje je volio ili prezirao, ne uspijevajući da ih objasni. Sreća je to što Linč obožava da se igra, pa mu je pred licem strašnih mafijaša-biznismena spasio glavu famoznom pitom od višanja u kartonskoj kutiji!

Kupera će pita dovesti za sto sa mafijašima, koji i dalje ne shvataju da igraju protiv mnogo krupnijih sistemskih riba. Kada stigne u jedan otmeni lobi zaliven šampanjcem i zaogrnut burleskom, otkriće prostor kojim caruje Anđelo Badalamenti, klavirski genije kog je Linč konačno predstavio publici! Za još jednu sjetnu muzičku temu neuhvatljive prošlosti i propuštenih prilika, poput one posvećene Lori Palmer... S. S.

 

FOTO: screenshot

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.