Kultura

NOVI ALBUMI ĐORĐA MILJENOVIĆA: Srce u obliku pesnice

Kada čujete pjesmu „Čuvam te“, vidjećete oca koji čvrsto grli maleno stvorenje i štiti ga od svakoga ko može da ga povrijedi
NOVI ALBUMI ĐORĐA MILJENOVIĆA: Srce u obliku pesnice
Portal AnalitikaIzvor

Kada se muzičar nađe u ili-ili situaciji u životu, ima dva izbora. Prvi je da potone u provaliju ličnih problema, a drugi da pokloni i sebi i drugima suvenir na najteže dane svog života. Srećom, Đorđe Miljenović, poznatiji kao Skaj Vikler, toliko voli da prčka po instrumentima da prvi izbor za njega nije bio ni opcija. Štaviše, muzičar je izabrao hiperstvaranje da se izbori sa ličnim ambisima. Umjesto jednog, snimio je dva albuma!

U mješavini roka i bluza, Miljenović nas iskreno vodi kroz najintimnije i najličnije momente svog života, izbjegavajući bilo kakvu patetiku na žanrovski srodnim albumima „Sam pao sam se ubio“ i „Amovi“.

Na prvom je dominantna tuga i najličnije emocije, dok je drugi album blagi nastavak sličnih osjećanja ali sa mnogo energičnijim pjesmama koje zrače samopouzdanjem. Pjesme iz nježnih, romantičnih tonova prelaze u najprljaviji bluz i ostavljaju nas gladne da, nakon što prođemo free trial verziju, vapimo za premijum paketom - prvom prilikom da čujemo bend uživo.

Miljenović dirljivo, bez melodrame i bijesa priča o sra*ima koja su ga zadesila, pritom ne kriveći nikog drugog do sebe. Nijesu mu potrebne velike riječi ni objašnjenja da nas smjesti u svoje cipele. Iako je Ona, njegova ćerka, pomenuta svega nekoliko puta, prisutna u svakoj boji i noti.

Prijaće vam pjesme u kojima gostuju poznate ličnosti, poput Olivera Nektarijevića (Kanda, Kodža i Nebojša), Sergeja Trifunovića, Ane Stanić i Ivane Vukmirović, ali numera kojoj ćete se vratiti kada preslušate oba albuma jeste „Čuvam te“. U pitanju je najjednostavnija ali najdirljivija pjesma, čiji početak podsjeća na „Sixpence None The Richer - Kiss Me“. Umjesto djevojke koja priželjkuje poljubac na mjesečini, u ovoj pjesmi vidjećete oca kako čvrsto grli maleno stvorenje i njegovo srce u obliku pesnice prekrivene krvlju kojom prijeti svakome ko može da je povrijedi. Stvarajući ovako upečatljiv vulverinski prizor, Đorđe Miljenović je na trenutak uspio da zasjeni čak i najvećeg među velikanima „roditeljske“ lirike - Maršala Metersa. Biljana MARTINIĆ

kaveri-oba-albuma

Ocjena:

Sam pao sam se ubio 80/100
Amovi 66/100

 

Link:

Sam pao sam se ubio – https://www.youtube.com/watch?v=Y9lQoH4OJ8g&list=PLHIlw9HchMA1lQsTZtqaEnvcL8C-6SuEb

 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D Danijela
31.07.2017. 08:24

Albumi su vrhunski, nesto potpuno novo na sceni, odlicna kritika!

3
0