Politika

Matern: SDT poboljšao borbu protiv kriminala

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore (SDT) je svojim radom za uporedno kratak vremenski period poboljšalo borbu protiv kriminala u zemlji, ocijenio je ambasador Njemačke u Podgorici, Hans Ginter Matern.
Matern: SDT poboljšao borbu protiv kriminala
Portal AnalitikaIzvor

"Mnogobrojne istrage dovele su do konkretnijih rezultata nego što su bili ranije – to priznaju i kritičari SDT", kazao je Matern u intervjuu Pobjedi.

On ističe da specijalni i svi ostali tužioci u Crnoj Gori moraju uvijek, bez uticaja trećih lica i njihovih imena i funkcija, sprovoditi istragu u svim slučajevima sumnje – kao što im njihova nezavisnost dozvoljava i nalaže.

Na pitanje da li država može integraciono i ekonomski napredovati ukoliko poslanici nastave sa ovako neodgovornim ponašanjem, Matern je odgovodio da se, kada se u demokratiji okonča predizborna kampanja ili izbori, takmičenje političkih ideja mora vratiti u parlament.

To je, poručio je Matern, mjesto za političku raspravu, na kojem političari svoje ideje i argumente moraju ponuditi i javnosti.

Prema njegovim riječima, ako opozicija ne učestvuje u parlamentarnim raspravama i ne prezentuje svoje različite ideje, tu eminentnu političku ulogu preuzimaju drugi, prije svega nevladine organizacije.

"To ne može biti u interesu opozicionih partija, njihov uticaj bi opao", naveo je Matern.

On je, kako je kazao, siguran da će politički akteri u Crnoj Gori, zahvaljujući njihovim mnogobrojnim kontaktima i vezama – familijarnim,
školskim, fakultetskim ili jednostavno prijateljskim, bez pomoći iz inostranstva u razumnom roku uspjeti da pronađu izlaz iz postojećeg parlamentarnog bojkota.

Pobjeda

Portal Analitika