Sci/Tech

Zabilježena druga najsnažnija eksplozija nakon Velikog praska

Tim međunarodnih naučnika zabilježio je najsnažniju eksploziju u istoriji istraživanja univerzuma, prenosi britanski Dejli Mejl.
Zabilježena druga najsnažnija eksplozija nakon Velikog praska
Portal AnalitikaIzvor

Eksploziju je prouzrokovala smrt masivne zvijezde, a ovaj događaj omogućio je stvaranje najjasnije slike bljeskova gama zraka, koji ne prestaju da fasciniraju astronome još od njihovog otkrića ranih šezdesetih godina, prenosi B92.

Do eksplozije dolazi kada masivna zvijezda postane nestabilna jer ne može da proizvede dovoljno energije da se suprotstavi sopstvenoj masi. Ona tada doživi kolaps pod uticajem sile sopstvene gravitacije i pretvori se u neutronsku zvijezdu ili crnu rupu. U toku ovog procesa, snažni mlazevi gasa otpuštaju se u univerzum brzinom svjetlosti.

Eksplozija je bila toliko jaka da je bilo moguće vidjeti je sa Zemlje samo pomoću dvogleda, iako je bila udaljena 10 milijardi svjetlosnih godina, navode naučnici.

Za nekoliko sekundi oslobođeno je onoliko energije koliko jedna zvijezda emituje u periodu od 10 milijardi godina.

Dužina trajanja ovog fenomena iznosi od nekoliko sekundi do jednog minuta.

Naučnici su ovaj put imali priliku da se pripreme zahvaljujući tome što je u junu 2016, pre eksplozije, zabilježen kratak svjetlosni bljesak koji je nazvan GRB 160625B.

“Eksplozija je uslijedila nakon 100 sekundi, što znači da smo imali dovoljno vremena da postavimo teleskope u odgovarajući položaj”, rekao je profesor Karol Mundel sa Unierziteta u Batu koji je učestvovao u istraživanju, prenosi B92.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
@ @
29.07.2017. 21:29

ALI SAD IMA VISE PROSTORA ZA NAS.

5
0