Kultura

TOP LISTA: Devet najboljih uloga Filipa Simora Hofmana

Fenomenalni glumac, koji bi ove sedmice napunio 50 godina, neustrašivo je birao kompleksne i kontroverzne uloge – od katoličkog sveštenika optuženog za pedofiliju do američkog pisca Trumana Kapotea
TOP LISTA: Devet najboljih uloga Filipa Simora Hofmana
Portal AnalitikaIzvor

Kada se osvrnete na filmsku industriju, nećete tako lako naići na vrhunske primjerke glumačkih kameleona. Genijalni kameleoni iz crno-bijele ere Holivuda i evropskog filma davno su otišli, ali posljednjih nekoliko decenija pojavljivali su se glumci izdignuti iz mase kvalitetom i provokativnim izborom performansa. Jedan od njih je bez sumnje bio Filip Simor Hofman.

Sjajni glumac preminuo je u februaru 2014, u 46. godini, i prerano napustio filmsku scenu. Ovaj ambiciozni i veoma popularni kameleon ostaće upamćen kao rijetka holivudska figura koja se nije ponašala kao tipična filmska zvijezda bez obzira na to što je odigrao veoma važne uloge.

Ove sedmice, kada bi Hofman napunio 50 godina, nemoguće je ne osvrnuti se na njegovu karijeru sa sjetom – baš on je mogao da bude idealno rješenje za brojne filmske uloge proteklih godina koje su dodijeljene njegovim kolegama.

To dokazuju njegove role u više od 50 filmova tokom 25-godišnje karijere. Sa teškom mukom izdvajamo devet najupečatljivijih, kojima je Hofman dokazao ne samo glumačko umijeće, već i da je čovjek zvani hrabrost u biranju kontroverznih filmskih likova.

Doubt

U filmu „Doubt“ (Džon Patrik Šanli, 2008) Hofman je fenomenalno odigrao katoličkog sveštenika koji je optužen za pedofiliju. Sjajan film o katoličkoj krivici i genijalan spoj glumaca – Hofmana i Meril Strip.

Charlie Wilson

Najnevjerovatnija stvar u vezi uvjerljive američke drame „Charlie Wilson's War“ (Majk Nikols, 2007.) sa Tomom Henksom i Džulijom Roberts jeste činjenica da je Hofmanu umakao Oskar za najboljeg sporednog glumca za ulogu odmetnutog agenta CIA.

The Master

Reditelj Pol Tomas Anderson izvukao je maksimum iz Hofmana dodjeljujući mu ulogu čudnjikavog, ali harizmatičnog vođe religijskog kulta u fenomenalnom ostvarenju „The Master“ (2012). Ne zna se od koga više hvata jeza u filmu – opsesivnog Hofmana ili manijakalnog, izmučenog Hoakina Finiksa.

Capote

Američka akademija zaobišla je Hofmana mnogo puta, ali to se nije moglo dogoditi 2006. poslije filma „Capote“ (Benet Miler, 2005). Glumac se odlično pripremio za ulogu pisca Trumana Kapotea. Hofmanova impresivna fizička i vokalna transformacija pokazala je da se glumac i te kako može „podesiti“ za određenu ulogu kada ima talenta.

03-capote

Boogie Nights

Hofman nije ostao upamćen samo po velikim ulogama, već i po sjajnim kratkim epizodama. Jedna od njegovih najboljih i najnezaobilaznijih kraćih uloga jeste rola gej bum operatera Skotija u filmu „Boogie Nights“ (Pol Tomas Anderson, 1997).

Flawless

Nepravedno potcijenjeni film „Flawless“ (Džoel Šumaher, 1999) je oličenje Hofmanove neustrašivosti i kameleonskih glumačkih sposobnosti. Glumac igra drag queen (muškarca koji voli da oblači žensku odjeću) koja daje časove pjevanja konzervativnom i homofobičnom policijskom inspektoru (fantastični Robert De Niro) nakon što je pretrpio šlog i izgubio moć govora.

01-flawless

Happiness

Svi likovi filma „Happiness“ (Tod Solonc, 1998.) manje ili više okreću utrobu i tjeraju na moralno preispitivanje, a među njima se posebno izdavaja Hofmanova rola Alena – komšije koji bombarduje jednu od žena opscenim telefonskim pozivima.

Pirate Radio

Cijeli film „Pirate Radio“ (Ričard Kertis, 2009.) je prosto neodoljiv svim buntovnim poštovaocima rokenrola, ali finiš, kada neodoljivi Grof kog igra Hofman izroni iz potonulog broda, jeste jedan od najneprocjenjivijih guilty pleasures momenata u filmskoj istoriji!

04-pirate-radio

Magnolia

Hofman je govorio: „Glumci su odgovorni za uloge koje igraju. Nikada nijesam etiketirao ponuđene role, već sam se trudio da igram što iskrenije i kreativnije.“ Nepotrebno je podvlačiti do koje mjere je slušao sopstvene riječi, čak i za prilično nezahtjevne uloge, kao što je rola kućnog bolničara umirućeg TV patrijarha u kultnom filmu „Magnolia“ (Pol Tomas Anderson, 1999).

Atipični holivudski kameleon dovodio je do savršenstva i velike i male role na filmskom platnu, ne prestajući da mijenja i utiče na kolege oko sebe dobrotom i harizmom. Filip Simor Hofman je zbog toga bio jedan od najdražih začina svim filmskim jelima.

L. M.

 

FOTO: cinephiliabeyond.org / popsugar.com / avclub.com / awax.news

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.