Kultura

GAME OF THRONES, S07E02: Zmajevi će bljuvati i led i vatru

Dobro se spremite, pristalice teorije o Tri jahača. Deneris, Džon i Tiron biće uskoro na okupu!
GAME OF THRONES, S07E02: Zmajevi će bljuvati i led i vatru
Portal AnalitikaIzvor

Pisci serije „Game of Thrones“ se opasno poigravaju sa fanovima. Na osnovu prve dvije epizode sedme sezone izgleda kao da su riješili da im daju sve što su ikada poželjeli. Druga epizoda emitovana na TV HBO napravila je talas euforije s debelim razlogom – konačno su spojeni vječito razdvojeni ili nesrećno rastavljeni likovi - i ne samo to.

Najvažnije od svega, tokom cijele epizode u vazduhu je visilo nagovještavanje najvećeg i najvažnijeg događaja koji se iščekuje skoro od kada je počeo serijal. Sve je spremno za ispisivanje najvažnijeg stiha „Pjesme leda i vatre“ – prvi susret Džona Sniježnog i Deneris Targerijen, uz Tirionovo prisustvo. Dobro se spremite, pristalice teorije o Tri jahača. Izgleda da će zmajevi stvarno bljuvati i led i vatru!

Naborana aždaja

Najveći mazohisti su odmah nakon emitovanja druge epizode sigurno upalili tizer treće u kom se vidi Džonov i Davosov dolazak na Zmajev Kamen. I sad lipši, gledaoče, do zelenog ponedjeljka i treće epizode „The Queen's Justice“...

Srećom, kreatori šoua obezbijedili su dovoljno sjajnih momenata za razmišljanje, prisjećanje i postavljanje po društvenim mrežama do naredne sedmice. „Game of Thrones“ za sada (čuknite vo drvo!) izgleda kao da je napustio premisu 40-minuta-paučine-i-finale-za-čupanje-kose.

Dogodilo se svašta, ali krenimo od početka i prave aždaje koja sjedi na Zmajevom Kamenu. To nijesu ni Deneris, ni njeni zmajevi, već „naborana starica“ – Olena Tirel. Majka zmajeva dobila je savjet od saveznice koja se ne slaže sa Tirionovim strateškim planom da se Vesteros osvoji bez suvišnog prolivanja krvi. „Ako si zmaj, onda budi zmaj.“ Uprkos tome što ne vitla mačem i prosipa utrobe neprijatelja, dok ovo izgovara Olena izgleda opasnije od Serseine uzdanice, Jurona Grejdžoja.

02-olena-tirel

Nemirna sjekira

A Juron k'o Juron – ne može dugo da drži sjekiru mirnu. Pisci serije pretvoriće ga brzo u novog Remzija. U neočekivano krvavom finišu epizode Juron je eliminisao ili zarobio Serseine važne protivnice – Elariju Send, Pješčane Zmije od Dorne i sopstvenu brataničnu, Jaru Grejdžoj. Poklon koji je obećao kraljici stigao je previše brzo, na veliku žalost fanova drugih timova, posebno gledalaca koji su se nadali da će Jarin brat Tion prevazići traume iz prošlosti i spasiti sestru.

Pored masakra, u posljednjoj epizodi dobili smo i veoma intimnu scenu seksa koja je atipična za eksplicitni i pretjerano golišavi šou kakav je „GOT“. Dugo nagovještavana zaljubljenost Sivog Crva i Misandei konačno je postala tjelesna, uprkos njegovom stidu što je kastriran. Internet je eksplodirao od gifova – i raznježenosti i pokvarenih fora na račun njegove „kenovske građe“.

03-sivi-crv-i-misandei

Izgubljeni jezovuk

Da epizoda ne protekne bez elementa odvratnosti pobrinuo se jadni Semvel tajno liječeći Džoru Mormonta u Citadeli. Element nervoze i pojačanu navalicu psovanja izazvala je Sersei isprobavajući novo oružje koje može ubiti zmajeve i Maloprstićevo smješkanje Džonu koji, prije odlaska na Zmajev Kamen, prepušta upravljanje Sansi.

Ipak, ništa, ni dobro ni loše emitovano ove sedmice – čak ni najava spajanja Deneris i Džona - ne može da se uporedi sa nekoliko minuta dječijeg straha, pa radosti, pa razočaranja i tuge tokom susreta Arje i Nimerije. Toliko godina čekanja da se jedan od samo dva preživjela jezovuka vrati porodici Stark – i sve pada u vodu! Nimerija ne može da se vrati kući, kao ni Arja. Usamljena vučica mora da nastavi put ka Kraljevoj luci. Odavno se bolja simbolika nije zavrtjela u seriji „Game of Thrones“.

M. I.

 

FOTO: theverge.com / screenshot / vanityfair.com

Portal Analitika