Abiznis

Cigarete skuplje do 40 centi

Cigarete će nakon povećanja akciza vjerovatno poskupiti u prvih deset dana avgusta, saopštili su Vijestima iz Agencije za duvan.
Cigarete skuplje do 40 centi
Portal AnalitikaIzvor

Oni su objasnili da to pokazuju za sada dostupne informacije i zvanični podaci koje su Agenciji dostavili uvoznici.

U Agenciji smatraju da bi predstojeće poskupljenje moglo dodatno da utiče na "crno tržište".

"Vođeni prethodnim iskustvom, kadgod se povećaju akcize i time poskupe cigarete, crno tržište na neki način pojača djelovanje. Najavljeno poskupljenje cigareta u legalnoj prodaji od 30 do 40 centi po paklici može ohrabriti švercere da u startu dodatno aktiviraju taj vid prodaje", kazala je direktor Agencije Branislava Božović.

Ona je dodala da se istovremeno očekuje sinhronizovano djelovanje nadležnih inspekcija da bi to bilo onemogućeno, kako bi mjere Fiskalne strategije dale željne efekte, a prihodi u budžetu po osnovu povećanja akcize do kraja godine porasli 4,6 miliona eura.

Nove cijene cigareta u maloprodaji se očekuju od 1. do 7. avgusta.

Skupština je u srijedu usvojila izmjene i dopune zakona o akcizama i o porezu na dodatu vrijednost (PDV), kojim se uvode novi nameti u cilju smanjenja javnog duga i deficita.

Nove akcize na cigarete počeće da se primjenjuju od 1. avgusta, dok će veće akcize na alkohol važiti od januara. Akcize na duvanske proizvode i alkohol nastaviće da se povećavaju i naredne godine kako bi bile usklađene sa iznosima u EU, a ukupan prihod države po tom osnovu bi trebalo da dostugne 70 miliona eura.

(Mina biznis)

Portal Analitika