Svijet

Italija uvela obaveznu vakcinaciju za djecu do 16 godina

Italijanski parlament danas je izglasao da vakcinacija bude obavezna za djecu do 16 godina, u svrhu borbe protiv trenda izbjegavanja vakcinisanja koji zvaničnici pripisuju dezinformisanosti roditelja.
Italija uvela obaveznu vakcinaciju za djecu do 16 godina
Portal AnalitikaIzvor

Pravilo o obaveznoj vakcinaciji oštro je osporavano u Italiji, gdje je broj vakcinisane dece naglo opao od kada je vakcinacija prije 20 godina prestala da bude uslov za prijem djece u školu.

Roditelji će sada morati da dostave dokaz da je dijete vakcinisano kako bi bilo primljeno u vrtić, dok će roditelji osnovaca plaćati kazne i do 500 eura ako odbiju da vakcinišu dijete.

Novo pravilo uvodi obaveznu vakcinaciju protiv 10 bolesti, medju kojima su difterija, tetanus, male boginje, zauške i rubeole.

Za obaveznu vakcinaciju glasalo je 296 italijanskih poslanika, uz 92 glasa protiv i 15 uzdržanih.

Najviši italijanski sud presudio je ove nedjelje da ne postoji povezanost izmedju vakcinisanja djece i autizma, a tu navodnu vezu odbacuje i naučna zajednica u velikoj mjeri.

Širom Evrope i SAD, a ne samo u Italiji, desetine hiljada roditelja izbjegavaju da vakcinišu djecu usljed straha da vakcine nisu bezbjedne.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.