Svijet

Rogozin pobjesnio nakon rumunskog i mađarskog odbijanja: Očekujte odgovor, gadovi

Zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin otkazao je put u Moldaviju pošto njegovom avionu nije dozvoljen ulazak u vazdušni prostor Rumunije i Mađarske.
Rogozin pobjesnio nakon rumunskog i mađarskog odbijanja: Očekujte odgovor, gadovi
Portal AnalitikaIzvor

To je potvrdilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova koje na incident gleda kao na "namjernu provokaciju koja nanosi ozbiljnu štetu bilateralnim odnosima".

Ministarstvo je pozvalo rumunske vlasti da sprovedu detaljnu istragu o incidentu i pruže ruskoj strani relevantna objašnjenja, prenio je TAS.

"Istaknuto je da je bila ugrožena bezbjednost više od 160 putnika u avionu", navodi se u saopštenju. 

Rogozin je za ruske agencije rekao da su on i drugi ruski zvaničnici putovali za glavni grad Moldavije Kišinjev kada je njihov avion, pošto mu je zabranjen prelet kroz Rumuniju i Mađarsku, morao da sleti u glavni grad Bjelorusije Minsk, jer nije imao dovoljno goriva. 

Zamjenik premijera je jedan od najviših ruskih zvaničnika kojima je ulazak u EU zabranjen od 2014. godine, zbog ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krima.

Potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Rogozin obećao je da će Rusija odgovoriti na dejstva rumunskih vlasti koje nijesu dozvolile ruskom avionu da preleti Rumuniju. 

On je dodao da je Rumunija ovom odlukom u opasnost dovela živote putnika. 

„Rumunske vlasti su izložile opasnosti živote putnika putničkog aviona S7, žena i djece. Bilo je dovoljno goriva do Minska. Očekujte odgovor, gadovi“, napisao je na Tviteru Rogozin, koji je ovim avionom namjeravao da otputuje u Kišinjev, na sastanak s moldavskim predsjednikom Igorom Dodonom. 

Rogozin je ocijenio da je odluka rumunskih vlasti „demarš moldavskom predsjedniku”. 

Ministarstvo inostranih poslova Rumunije potvrdilo je da su vlasti te zemlje odlučile da ne dozvole ruskom avionu da preleti njen vazdušni prostor. U saopštenju nije naveden razlog za ovu odluku. 

Rumunija je odbila zahtjev ruske avio-kompanije S7 za let aviona u kojem je iz Moskve u Kišinjev krenuo potpredsjednik Rusije Dmitrij Rogozin, uz obrazloženje da ne dozvoljava osobi koja je pod sankcijama da ulazi u njen vazdušni prostor. 

Ranije je ambasador Rusije u Moldaviji Farit Muhametšin saopštio da rumunske vlasti nijesu dozvolile da putnički avion, među čijim je putnicima bio i Rogozin, uđe u vazdušni prostor te zemlje. 

U avionu je 165 putnika, među kojima i jedanaestoro djece. Posada je odlučila da sleti na aerodrom u Minsku. 

"’S7 erlajnz’ čini sve što može da što pre preveze putnike u Kišinjev. Pored toga, na aerodromu u Kišinjevu 170 ljudi očekuje povratni let“, dodaje se u saopštenju. 

Ruski potpredsjednik Vlade je išao u Kišinjev na lični poziv predsjednika Dodona. Sjutra je trebalo zajedno s predsjednikom Moldavije da krene u Benderi, gdje će biti obilježena 25. godišnjica mirovne misije u Dnjestru.

IZVOR: Sputnjik, Beta

 

Portal Analitika