Društvo

Grupa Petrovčana tvrdi da je havariju na vodovodu izazvao nelegalni priključak

Nedavno, početkom glavne turističke sezone, sredstva informisanja su izvijestila o havariji na glavnom vodovodnom cijevovodu na petrovačkom šetalištu. Prilikom otklanjanja kvara, na navodno veliko iznenađenje nadležnih službi JP Vodovod, kao i inspekcijskih organa, otkriven je bespravni priključak na vodovodnu mrežu. Priključak je, koju godine ranije, neznano od koga , izveden za objekte u izgradnji hotela “Rivijera Crystal”. Svi su bili iznenađeni, sem građana Petrovca, saopštila je grupa Petrovčana koja tvrdi da je havariju na glavnom cijevovodu izazvao nelegalni priključak.
Grupa Petrovčana tvrdi da je havariju na vodovodu izazvao nelegalni priključak
Portal AnalitikaIzvor

-I bez najnovije sramote, ovi objekti su, u više navrata bili predmet razmatranja kritičke javnosti. Uz soliter i susjedne objekte u centru Petrovca oni predstavljaju neopisivo urbanističko i arhitektonsko zastiđe. U Petrovcu se, posljednjih godina, svaka nova investicija realizovala tako da, što je moguće više, nanese štetu svemu što je prethodno izgrađeno, a navodni hotel na ovoj lokaciji je za to najbolji primjer. Kažimo navodni, zbog toga što opravdano sumnjamo da se u svim ovim slučajevima hotelski sadržaji u nazivu dobrim dijelom koriste samo kao pokriće za klasičnu stanogradnju i izbjegavanje plaćanja komunalinih doprinosa za izgradnju u adekvatnom iznosu. Stoga su, između ostalih, bila opravdana i reagovanja OO GP URA Budva na navedeni slučaj, najviše zato što je megalomanskom izgradnjom na samoj obali pričinjena najveća i nenadoknadiva šteta upravo novoizgrađenim, i to stvarnim, hotelskim kapacitetima koji su u neposrednom zaleđu, a u vlasništvu Žarka Rakčevića, njihovog doskorašnjeg predsjednika- navodi se u saopštenju grupe Petrovčana. 

Njihovo obraćanje, ističu, ima za cilj da ukaže na probleme i na štetu u produženom trajanju koju im je prouzrokovala izgradnja i funkcionisanje hotelskog kompleksa “Vile Oliva” ovog investitora. 

-Ovaj novoizgrađeni kompleks nastao je rekonstrukcijom, dogradnjom i nadogradnjom nekadašnjih istoimenih hotelskih sadržaja. Planovi su svojevremeno i u ovom slučaju bili izdašne ruke, pa je sa prvobitnih oko 4.000 m2 ukupna nadzemna građevinska površina narasla na više od 13.250 m2, a nijesmo sigurni da nije izgrađen i koji kvadrat više. Kompleks danas ima kategoriju 4,5 zvjezdice sa više od 700 hotelskih kreveta, što baš i ne korenspondira jedno sa drugim imajući u vidu važeće propise, a pogotovo što isti sadrži samo 43 garažna mjesta i svega pet mjesta za parkiranje na otvorenom. Investitoru – gospodinu Rakčeviću bi sigurno, kao bivšem ministru i potpredsjedniku Vlade, to trebalo biti poznato- stoji u saopštenju. 

Podsjećaju da problemi za njih nastaju unazad nekoliko godina, od samog početka izvođenja radova na ovom kompleksu, kada, zahvaljujući istim planerima, nekada mirna i većim dijelom slijepa kolsko – pješačka ulica, koja je služila za prilaz njihovim objektima postaje glavna saobraćajnica za pristup gradilištu i prilaz građevinskih mašina, dopremanje i pretovar kompletnog građevinskog materijala i opreme, odvoženje šuta i sl. 

-Ne treba posebno naglašavati kolika je time pričinjena šteta nama – njegovim komšijama, s obzirom da se svi mi u komišiluku već desetinama godina bavimo uglavnom istim poslom – izdavanjem sopstvenih smještajnih kapaciteta turistima, a o zatvaranju svih vizura prema moru, time i potpunoj devastaciji naših objekata i naše turističke ponude, da i ne govorimo. I nakon završetka radova na hotelskom kompleksu naši problemi se nastavljaju. Pomenuta ulica, sada već dvosmjerna, iako bez bilo kakvih proširenja, koristi se kao glavna i jedina pristupna ekonomska saobraćajnica novoizgrađenim objektima, koja je ujedno i ekonomsko dvorište, sa koje se vrši kompletno snabdijevanje namirnicama, odvoz smeća, potpuno neuslovno i neobezbijeđeno pretakanje plina iz cistijerni u podzemne rezervoare (sve ispred naših objekata) i sl. U dijelu ove saobraćajnice, prema drugoj susjednoj javnoj saobraćajnici, investitor je na granicama svoje vlasničke parcele podigao visoke betonske ogradne zidove, neprimjereno našoj sredini, uopšte ne uvažavajući činjenicu da su te saobraćajnice odavno već potpuno neuslovne za nesmetan protok vozila i pješaka, te je time stavio svima do znanja da ga taj akutni gradski problem uopšte ne interesuje- navedeno je u saopštenju.

Kako dodaju, vrhunac neodgovornog ponašanja i neprimjerenog odnosa prema komšijama, posljednjih nekoliko sezona predstavljaju popodnevne zabave u vrijeme kada bi inače trebalo obezbijediti mir za nas i naše goste, koje se oko hotelskih bazena odvijaju za goste hotela, uz preglasnu muziku i neartikulisane zvuke. Svakodnevno se sve to u večernjim satima seli na krovne terase hotela gdje zabava takvog tipa traje kasno u noć. 

-Nadajući se da će uslijediti bar novčane kazne zbog takvog ponašanja, uzaludne su do sada bile sve naše žalbe upućene nadležnim inspekcijama, komunalnoj policiji, opštinskim službama i MUP – u.  O kakvom je i kolikom uvažavanju sredine u ovom slučaju riječ, kao i u ostalom, od strane gotovo svih novih investitora u Petrovcu, možda najbolje govori podatak da je svojevremeno, prilikom kupovine nekadašnjeg hotelskog kompleksa, investitor i novi vlasnik preuzeo obavezu da prihvati više od 40 zapošljenih radnika HTP “Budvanska Rivijera”, od čega 20 njih iz Petrovca, a da od svih njih danas ima samo nekolicina- zaključuje se u saopštenju koje potpisuju Miodrag Mitrović, Mitar Vuković, Branko Marković, Đorđe Medin, Ćetković Boro, Ćetković Ljilja, Radanović Zorka, Radanović Ivo, Medin Senka, Medin Vukica, Srzentić Bobo, Gregović Nevenka, Zenović Nikola, Kopitović Marko, Đonović Anka, Đonović Mira, Čalenić Pavica i Čalenić Sandra.

Portal Analitika