Kultura

Ministarstvo kulture predložilo učlanjenje Crne Gore u "Eurimages"

Vlada je na jučerašnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva kulture, usvojila Informaciju o potrebi pristupanja Crne Gore potpornom fondu Savjeta Evrope - Eurimages.
Ministarstvo kulture predložilo učlanjenje Crne Gore u "Eurimages" Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

- Osnivanjem Crnogorske kinoteke, donošenjem Zakona o kinematografiji 2015. godine i osnivanjem Filmskog centra Crne Gore krajem 2016. godine, stvorene su pretpostavke za sistematičan i organizovan razvoj ovog segmenta kulture i veća ulaganja u sve dijelove kinematografskog sektora. Na taj način su se stekli i uslovi za pokretanje procedure učlanjenja u Eurimages. Uključenje u fond Eurimages je najznačajniji korak u integraciji Crne Gore u evropsku kinematografiju, sa nezamjenljivim i nemjerljivim finansijskim i kulturološkim benefitima – navodi se u obrazloženju preporuke pridruživanja ovom evropskom fondu.

Iz Ministarstva kulture podsjećaju da je Eurimages fond Savjeta Evrope, osnovan 1989. godine i namijenjen kinematografiji, a članstvo ima 37 država koje pripadaju Savjetu Evrope, i od skora Kanada. Glavni cilj Fonda je promocija evropske filmske industrije podsticanjem filmske produkcije, distribucije i prikazivanje filmova i jačanja saradnje između filmskih profesionalaca u Evropi. To ostvarauje kroz finansijsku podršku dugometražnim, animiranim i dokumentarnim filmovima. Godišnji budžet fonda je oko 25 miliona eura, a glavni izvori sredstava su kontribucije zemalja članica, kao i povraćaj dijela sredstava dodijeljenih projektima.

- Učešće u ovom fondu donijeće finansijske benefite za kinematografski sektor Crne Gore, pod uslovima propisanim programom podrške koju obezbjeđuje Eurimages. Eurimages će otvoriti i druge mogućnosti predstavnicima crnogorske kinematografije, kao što su: koprodukcija sa svim evropskim kinematografijama, revitalizacija bioskopske mreže i distribucije, digitalizacija bioskopa i kinematografskih djela, kao i cijeli niz drugih projekata koje Eurimages redovno podržava. Sve su to segmenti kinematografije koji su u fazi razvoja u Crnoj Gori kada im je neophodna asistencija ovog fonda, koji im otvara kako diversifikovani izvor finansiranja, tako i mogućnost povezivanja i saradnje sa evropskim partnerima. Zbog svega navedenog, pored filmskog fonda ustanovljenog Zakonom o kinematografiji, članstvo u Eurimages obezbijediće znatne, alternativne izvore za finansiranje kompleksnih zahtjeva kinematografske djelatnosti. Ovim članstvom crnogorski kinematografski sektor postaće aktivni partner u mreži evropskih kinematografija koje usvajaju zajedničke standarde i pomažu jedne drugima u dosezanju novih publika, ali i sudionik u donošenju odluka o podršci evropskoj kinematografiji, kroz učešće u radu i odlučivanje u Upravnom odboru – preciziraju iz Ministarstva kulture.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.