Društvo

Ukrajinska i CPC sestrinske crkve

Na poziv Patrijarha Kijevskog i cijele Ukrajine, Filareta, mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo posjetio je Ukrajinu, povodom praznika svetog Vladimira, velikog kneza Kijeva, koji je 988. godine preveo u hrišćanstvo i pokrstio cijelu Kijevsku Rusiju.
Ukrajinska i CPC sestrinske crkve
Portal AnalitikaIzvor

"U Kijevskoj patrijaršiji 27. jula u 13 ura Patrijarh Filaret je organizovao svečani za Mitropolita Mihaila i članove Svetog Sinoda Ukrajinske pravoslavne crkve. Patrijarh je pozdravio Crnogorskog Mitropolita Mihaila, kao Arhiepiskopa sestrinske crnogorske crkve", saopšteno je iz CPC.

Patrijarh Filaret je podsjetio da je Ukrajinska Pravoslavna Crkva druga po veličini u cijelom pravoslavnoj vaseljeni, sa preko 20 miliona vjernika, i istakao da je snalaze mnoga iskušenja.

"Naravno da mi tražimo prizanje i imamo želju za jedinstvo u euharistiji cijelog pravoslavlja. Ali svetost se ne stiče priznanjem i titulama, nego životom u Isusu Hristu! Samo od Boga dolazi spasenje, a ne da li vas neko priznaje ili ne", istakao je patrijarh Patrijarh.

U sabornom hramu svetog Vladimira u Kijevu služeno je svenoćno bdenije u 17.00 sati.

"Služio je Patrijarh kijevski i cijele Ukrajine gospodin Filaret i mitropolit crnogorski gospodin Mihailo zajedno sa 43 vladike kijevskog patrijarhata i sveštenstvom", naveli su iz CPC.

Portal Analitika