Svijet

Kačinjski: Kakav sam ja diktator kad na demonstrante šaljem svog mačka

Lider vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski demantovao je danas da pokušava da uvede u Poljsku autoritarni režim i upitao kakav je on to diktator kad na demonstrante koji mu opsijedaju kuću šalje svog mačka.
Kačinjski: Kakav sam ja diktator kad na demonstrante šaljem svog mačka
Portal AnalitikaIzvor

"Neprestano se uzvikuje parola 'marš Kačor diktator'. Taj diktator je tako prijatan i dobar da čak može da mu se opsijeda kuća i ne dozvoli da mirno živi. Napad je odbio moj mačak", kazao je sinoć Kačinjski u intervjuu ultrakatoličkom radiju Marija.

Kačinjski, kog demonstranti pogrdno zovu Patak-Kačor igrajući se sa etimologijom njegovog prezimena, poznat je po decenijskoj ljubavi prema mačkama sa kojima kao vječiti neženja živi sam poslije smrti majke.

U jeku devetodnevnih demonstracija desetina hiljada Poljaka širom zemlje protiv kontroverzne reforme pravosuđa, nekoliko stotina mladih upriličila je jedne večeri sličan protest pred Kačinskovom kućom.

Donijeli su megafon, ogromnu ružičastu mačku igračku na naduvavanje i zvali Kačinjskog da izađe napolje da mu kažu šta misle o njegovoj reformi sudova.

U tom trenutku na osvijetljenom prozoru pojavio se crni mačor koji je zainteresovano posmatrao demonstrante i izazvao buru oduševljenja, jer su demonstranti počeli da skandiraju "bravo mačak", "oslobodi mačora" "mačak je naš, hoće sa nama", a snimak i fotografija mačka Čaruša kako mirno posmatra demonstracije postali su ubrzo viralni.

Poljska državna televizija TVP ponosno je prošle subote obavijestila naciju da se "mačak šefa stranke odlučno suprotstavio pristalicama opozicije".

Trenutno Kačinjski ima dvije mačke, mačora Čaruša kog su spasli sa ulice njegovi telohranitelji i macu Fionu koju je uzeo iz azila za napuštene mačke, a uselio mu se u kuću i riđi mačor komšinice Feliks otkako ga je Kačinjski spasio i vodio veterinaru kad su ga napali psi.

Mačke Kačinjskog su u Poljskoj vrlo popularne, a pretraga "mačka Kačinjskog" na Guglu daje preko 250.000 rezultata.

 

Portal Analitika