Politika

U Skupštinu se vraća još šest poslanika

Od jesenjeg zasijedanja bojkot rada Skupštine Crne Gore prekinuće još najmanje šest poslanika iz tri opozicione partije, saznaju Dnevne novine iz dobro obaviještenih izvora.
U Skupštinu se vraća još šest poslanika
Portal AnalitikaIzvor

Ti poslanici smatraju da je dosta bilo solidarisanja sa Demokratskim frontom i da bojkot ne predstavlja dobar način političke borbe, odnosno, da je parlament mjesto gdje je najbolje i gdje treba saopštavati političke stavove. Da se nešto “iza brda valja”, najavili su i poslanici Demokratskog fronta i nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, koji su otišli i korak dalje tvrdeći da će oni koji prekinu bojkot ući i u vlast. Da li će do toga doći Dnevne novine nijesu mogle da saznaju, ali sasvim izvjesno da bojkot gubi smisao.

Bojkot davno propao

Indikativno je da se pobornik bojkota DF u nekoliko navrata vraćao u Skupštinu i učestvovao u radu Administrativnog odbora i plenuma. Očigledno je da je ovaj politički savez bliži povratku u parlament nego Demokrate Alekse Bečića i Socijaldemokratska partija Ranka Krivokapića, koje i dalje čvrsto vjeruju da bojkot daje rezultate.

Zli jezici tvrde da Bečić i Krivokapić izbjegavaju rad Skupštine jer bi onda morali konkretno da odgovore na mnoga pitanja, koja su do sada vješto izbjegavali. Frontov povratak u poslaničke klupe više ne bi bio nikakvo iznenađenje jer je sasvim izvjesno da ova koalicija najviše gubi i da im Bečić uzima ogroman broj glasača.

Prije prošlogodišnjih izbora DF je skupštinsku govornicu koristio kao svojevrsnu tribinu i besplatan TV marketing, pa se može očekivati da se to od jeseni ponovo dogodi, kako bi DF makar zaustavio odliv birača koji je, očigledno, u trendu.

Sa tim se slažu i politički analitičari, a Boško Kovačević tvrdi da je dosadašnji bojkot samo nanio štetu crnogorskoj opoziciji.

“Sve je veća vjerovatnoća da će se dio opozicije vratiti, doduše na „mala vrata“ u Skupštinu CG, shvativši da je bojkot do sada pokazao isključivo elemente političkog besmisla. Ovakav vid političkog djelovanja isključivo im je nanosio štetu, tako da danas kao rezultat imamo dio birača opozicionog korpusa koji je zbunjen, i to shvataju stratezi DF-a”, kaže Kovačević.

On smatra da to svakako nije slučaj sa onima koji glasaju „građansku opoziciju“ oličenu u SDP, Demokratama, URI, SNP i drugima iz razloga principijelnosti samog bojkota kao procesa.

“Zanimljiv je selektivan pristup bojkotu parlamenta, odnosno to da DF dolazi na sjednice parlamenta kada se raspravlja o skidanju imuniteta njima samima, ali odbija da dođe na rasprave i izglasavanja zakona od čije suštine zavisi kvalitet života onih kojima se obraćaju i čiji glas traže. To jeste licemjerno, ali ne i neobično u našoj politici”, kaže on.

Kovačević se osvrnuo i na nedavno djelovanje DF-a u parlamentu.

“Tvrdim da žestoka retorika nije i ne može biti put ka biraču, čak ni onome kome je desnica kao izbor bliska. Takvim činjenjem isključivo se otvara prostor za političko djelovanje nekih novih subjekata koji će, siguran sam, iskoristiti skoro tri decenije propuštenih šansi postojeće opozicije”, kaže Kovačević.

Nema principijelnosti

Prof. dr Srđa Vukadinović smatra da je bojkot prekinut onog trenutka kada se u Skupštinu vratila Socijaldemokratska partija da glasa o ulasku Crne Gore u NATO, a kasnije i DF kada se raspravljalo o imunitetu nekih poslanika.

“Bojkot kao politički vid borbe mora da ima neku principijelnost. Kada se bojkotuje Skupština onda se bojkotuju sve njene aktivnosti, a ne malo bojkotujem a više ne. Priča o tome da će se vratiti još neki poslanici ne znači prekid bojkota, jer je on već prekinut i njihov povratak nije nikakvo iznenađenje. Dio opozicije bojkot koristi za manipulaciju biračima u trenuku kada se ne može odgovoriti na neka bitna politička pitanja koja treba da se rješavaju u crnogorskom parlamentu”, kaže Vukadinović.

On smatra da je razumljivo da su sada najveći zagovornici bojkota Demokrate i SDP jer se između njih vodi bitka za prevlast na opozicionoj sceni.

“Oni su ostali dosljedni u kulturnom načinu ponašanja, i više odgovaraju nekim međunarodnim adresama koje skoro bespogovrno slušaju. Niko ne prihvata agresivnost DF-a i tu Demokrate i SDP vide svoju šansu i dobro je koriste ovih dana. I te dvije partije će se, u jednom trenutku, pojaviti u Skupštini i predstaviće sebe kao nekoga ko će da riješi političku krizu u Crnoj Gori. Očekujem od njih predlaganje platformi, stvaranje uslova za ujedinjavanje opozicije, kako bi oni bili lideri opozicije i tako dalje”, kaže Vukadinović.

 

Dnevne novine

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
g george wordy
29.07.2017. 20:05

Ko s đavolom tikve sadi, o glavu mu se lupaju.

0
0
T Tako je
28.07.2017. 14:30

Jasno, elementarno civilizovano ponasanje. Idemo ka EU prema tome slijedimo njihova pravila ponasanja.

5
0
S Stripovi & trikovi
28.07.2017. 12:23

U svakom slucaju opozicionari su profitirali, plate redovno dobijali a uz put nakupili sir osisali svoje ovce te krompir, kupus itd posijali.

6
2