Protokol

Bilateralne konsultacije: Saradnja Crne Gore i Austrije na najvišem nivou

Delegacija Ministarstva odbrane koju su predstavljali državni sekretar Slobodan Filipović i generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović, boravi u radnoj posjeti Ministarstvu odbrane i sporta Austrije, u okviru održavanja Bilateralnih konsultacija dva ministarstva, na nivou političkih direktora.
Bilateralne konsultacije: Saradnja Crne Gore i Austrije na najvišem nivou
Portal AnalitikaIzvor

Filipović i Ivanović apostrofirali su da je Crna Gora, kao punopravna NATO članica, posvećena sveobuhvatnom jačanju bilateralne saradnje u domenu odbrane, kako sa saveznicima, tako i sa partnerskim zemljama. S tim u vezi, istakli su da je bilateralna odbrambena saradnja Crne Gore i Austrije veoma sadržajna i kvalitetna, te naglasili da Ministarstvo odbrane i sporta Austrije predstavlja jednog od najznačajnijih evropskih partnera Ministarstvu odbrane i Vojsci Crne Gore, posebno u oblasti obuke planinskih jedinica dvije vojske. Potvrdu odlične saradnje predstavlja i podrška koju austrijska strana pruža zaposlenima u odbrambenom sektoru, kroz organizaciju kurseva njemačkog jezika. Generalni direktor Ivanović predstavio je osnove saradnje dva ministarstva za budući period, a koja će biti ozvaničena potpisivanjem Plana bilateralne saradnje za 2018. godinu.

Direktor Direktorata za politiku odbrane Ministarstva odbrane i sporta Austrije, general-major dr Johan Frank, iskoristio je priliku da Ministarstvu odbrane Crne Gore čestita na punopravnom članstvu u NATO, te istakao zadovoljstvo intenziviranom saradnjom. General-major Frank je istakao da će austrijska strana nastaviti da podržava unaprjeđivanje cjelokupnog odbrambenog sektora Crne Gore, kroz zajedničke obuke i vježbe. S tim vezi, Frank je naglasio da je nedavno održana vježba „Common Challenge 2017“, na kojoj su zajednički učestvovali pripadnici oružanih snaga Crne Gore, Austrije i Makedonije, ocijenjena izuzetno uspješnom, uz uvjerenje da će se saradnja u ovom domenu nastaviti.

Državni sekretar Filipović i generalni direktor Ivanović sastali su se takođe i sa zamjenikom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Austrije, general-potpukovnikom Bernardom Bairom, te razgovarali o konkretnim mogućnostima za unaprjeđenje vojno-vojne saradnje. Sagovornici su razgovarali i o bezbjednosnim prilikama u Evropi i regionu Zapadnog Balkana, ocijenivši da se samo kroz zajednički angažman savezničkih i partnerskih zemalja može adekvatno odgovoriti na savremene bezbjednosne izazove.

Crnogorska delegacija je u okviru bilateralnih konsultacija sa predstavnicima Ministarstva odbrane i sporta Austrije posjetila i Vojno-istorijski muzej u Beču, te diskutovala o uspostavljanju saradnje između dva ministarstva i u ovoj oblasti.

Portal Analitika