Društvo

Pokrenut prekršajni postupak protiv UCG i Radmile Vojvodić

Prosvjetna inspekcija podnijela je Sudu za prekršaje u Podgorici zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Univerziteta Crne Gore i rektorke Radmile Vojvodić zbog toga što nijesu poštovali njihovu naredbu da se raspiše konkurs za prijem 70 brucoša na Visoku medicinsku školu u Beranama, saznaje Pobjeda.
Pokrenut prekršajni postupak protiv UCG i Radmile Vojvodić
Portal AnalitikaIzvor

Upravni odbor UCG 7. jula raspisao je konkurs za upis na fakultete, ali je isključio ovu školu iz te procedure zato što je Vlada odbila njihov prijedlog da se Visoka medicinska škola izmjesti iz Berana u Podgoricu, gdje je ovaj program i akreditovan. Vlada je potom naredila UCG da raspiše konkurs za upis studenata u Beranama, ali oni su se oglušili o tu naredbu.

Univerzitet je stava da to ne bi bilo u skladu sa zakonom, jer je ovaj program akreditovan u Podgorici, zbog čega bi i diploma stečena u Beranama bila nevalidna. UCG nije postupio ni po naredbi Prosvjetne inspekcije zbog čega im je ove sedmice uručena kazna - Univerzitetu 500 eura i rektorki 50 eura.

Norme Kada ni novčana kazna nije urodila plodom inspekcija je inicirala pokretanje prekršajnog postupka protiv Univerziteta i rektorke. Iz Prosvjetne inspekcije objasnili su za Pobjedu da su protiv Univerziteta pokrenili postupak zbog toga što je, kako smatraju, prekršen Zakon o inspekcijskom nadzoru. Pozvali su se, između ostalog, na član 20 prema kojem je „subjekat nadzora obavezan da postupi po naredbi inspektora“.

Napisali su i da je članom 23 ovog zakona propisano da je subjekat nadzora, odnosno odgovorno lice dužno u roku od tri dana od isteka roka koji je dat za primjenu naredbe obavijesti inspektora da li su naređene mjere izvršene. Univerzitetu je taj rok istekao ovog utorka.

- Podnešen je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i protiv rektorke UCG prof. Radmile Vojvodić zbog prekršaja Zakona o inspekcijskom nadzoru – rekli su iz Prosvjetne inspekcije.

Podsjetili su i da prema Zakonu o inspekcijskom nadzoru mogu da kažnjavaju UCG sve dok ne realizuje njihovu naredbu. Inspektor je, kako kažu, ovlašćen da u slučaju kad je subjekat nadzora obavezan da nešto čini, pa postupa protivno toj obavezi, a naređena mjera se ne može izvršiti preko drugih lica ili neposrednom prinudom, da izrekne novčanu kaznu - pravnom licu od 500 do 5.000 eura, a fizičkom od 50 do 500 eura.

Upravni odbor Visoka medicinska škola u fokusu je skoro dva mjeseca, a očekivalo se da će Upravni odbor Univerziteta, nakon što je Vlada obezbijedila većinu u ovom tijelu, na sjednici održanoj u srijedu naložiti da se upis obavi u Beranama. To se, međutim, nije dogodilo, odnosno na Upravnom odboru nijesu raspravljali o upisu. Ta tačka na dnevnom redu, najvjerovatnije, će se naći na narednoj sjednici. Drugi upisni rok za brucoše počeće krajem avgusta. 

Pobjeda

Portal Analitika