Društvo

Spomenik crnogorskoj istoriji, umjetnosti i kulturi (FOTO)

Spomenik vojvodi Mirku Petroviću je spomenik crnogorskoj istoriji, umjetnosti i kulturi, istaknuto je na sastanku gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića sa Njegovim Kraljevskim Visočanstvom princem Nikolom Petrovićem-Njegošem i autorom djela Dimitrijem Popovićem. Susretu su prisustvovali i Nela Savković-Vukčević, Sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada kao i Branislav Radulović, član savjeta Fondacije Petrović-Njegoš.
Spomenik crnogorskoj istoriji, umjetnosti i kulturi (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Gradonačelnik Podgorice se zahvalio princu na  njegovom doprinosu čitavom projektu, ističući da je kao predsjednik Komisije za odabir najboljeg rješenja i kao arhitekta, izabrao djelo koje je pravi prikaz čitave ideje vraćanja spomenika vojvodi Mirku, a to je odavanje počasti crnogorskim vojnicima i borcima za očuvanje naše domovine kao države. Stijepović je podsjetio da je spomenik krasio Podgoricu punih 30 godina i bio prihvaćen od svih upravo sa tom porukom slobode i vječnosti.

pg2

Njegovo Kraljevsko Visočanstvo princ Nikola Petrović-Njegoš je naglasio da je spomenik simbolično priznanje da istorija ne može da se uništi. On se zahvalio gradonačelniku na strpljenju i umjerenosti kojom je uspio da ovaj projekat dovede do kraja. „Mogu da se ruše spomenici ali se istorija vraća“ naglasio je princ Petrović-Njegoš, ističući da je ovo projekat koji personifikuje dio naše kulture.

pg3

„Ovo je poseban izazov za umjetnika jer je spomenik trebalo da sadrži stara obilježja, ali i da bude prilagođen novom ambijentu“ naglasio je Dimitrije Popović. Umjetnik je istakao da koncept spomenika vojvodi Mirku  ima fomalno – simboličke karakteristike.

pg4

 „To postolje od crnog mermera predstavlja jedan period stradanja crnogorske vojske, sa bijelim obeliskom koji upućuje na progres, i zlatnim nitima koje personifikuju slobodu i vječnost Crne Gore, krunisanu crnogorskom kapom“ naglasio je Popović.

Sličnog je mišljenja i Branislav Radulović, član savjeta Fondacije Petrović-Njegoš. On smatra da je, osim istorijskog, u simboličko-umjentičkoj ravni spomenik obilježje moderne, urbane Podgorice 21. vijeka.

pg5
Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Mihailo,Bgd
27.07.2017. 20:58

NE TREBA SE OBAZIRATI na one koji misle da se država, i državotvorni identitet stvarao u istorijakoj simfoniji željenih uslova. STVARANJE DRŽAVE KOJA ĆE BITI KADRA DA ISTORISKI ISTRAJE I ODOLI SVIM UDARIMA ZAHTIJEVA ŽESTOKU BORBU I OTPOR.Veliki deo borbe za CG pripao je i Mirku Petroviću.. Lako je sada mudrovati da li je u toj istorijskoj krvavoj dinamici bilo prekomjerne upotrebe sile i nevinih žrtava. Šta su radile velike Francuska,Rusija,Pruska...kako su njihovi vladari Lujevi i Carevi čuvali i branili svoje države. VEOMA KRVAVO I SUROVO. I danas svi oni imaju svoje mjesto i znamenje radi koletivnog pamćenju njihovih naroda. A MALA CG je imala još veće izazove ali i veće nacionalne junake! Zar i danas nije na djelu anticrnogorska politička klika u CG. No,,druga su vremena i drugi sudovi ali grijeh veleizdaje je uvijek NAJVEĆI. Svuda u svijetu.

21
0
P Polako se uspostavlja!
27.07.2017. 19:43

Crna Gora se polako uspostavlja! Gradi se iz temelja, iz korijena i to veoma jakih, polako i sigurno! Tako je i najbolje! Obelisk izgleda kao da je tu oduvijek, veoma dobro se uklapa, očekivano. Sve se polagano uklapa, obnavlja, konačno naša država, naša sloboda!!!

25
0