Politika

RAKOČEVIĆ: Amandmani na Predlog zakona o akcizama

Poslanici Demokratske partije socijalista, Nikola Rakočević I Miloš Nikolić, amandmanski su djelovali na predlog zakona o akcizama u cilju stvaranja olakšica za privredu u odnosu na predloženi tekst zakona od strane Vlade.
RAKOČEVIĆ: Amandmani na Predlog zakona o akcizama
Portal AnalitikaIzvor

„Dopune i izmjene zakona o akcizama je još jedan zakon od seta zakona koji imaju za cilj da konsoliduju javne finansije. Znamo i mi da zakoni kojima se „steže kaiš“ nijesu popularni zakoni ali smo, za razliku od opozicije koja je sa plaža i rashlađenih kafića kritikovala Vladu i Skupštinu, usojeli da dođemo do kompromisnog rješenja koje će omogućiti dalji oporavak državne kase ali će obezbijediti zaštitu privrede i održavanje konkurentnosti njenih subjekata”, kaže Rakočević.

Amandmanima se, između ostalog,  predlaže da se isključi obaveza lica  koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko i/ili  malo duvanskim proizvodima, da vrše njihov popis na dan povećanja visine akcize. Razlog je u tome što kod prometa duvanskih oproizvoda trgovci na veliko i malo nijesu u mogućnosti da slobodno formiraju prodajne cijene duvanskih proizvoda. Takođe, poslanici DPS-a su amandmanskim djelovanjem omogućili prevoznicima u drumskom saobraćaju 7% umjesto predloženih 5% povraćaja dijela plaćene akcize na kupljeno gorivo. Na taj način se omogućava iznos sličan onom iz važećeg zakona, što će pozitivno uticati na njihovo poslovanje i zadržavanje konkurentnosti u transportnoj privredi.

“U ovom sazivu Parlamenta posebno je važno da djelatno radimo u interesu kompromisnih rješenja predloga Vlade. Konsolidovanje javnih finansija zahtijeva nepopularna rješenja. Uloga poslanika mora biti u tome da amandmanima pokušaju da ublaže efekte koje ta rješenja ostavljaju na građane. Nažalost, poslanici opozicije za građane ne mare, očigledno, već nakon što preuzmu mjesečnu platu iz Skupštine napuštaju zgradu, ne mareći ni za zakonska rješenja niti za napredak građana”, navodi Rakočević.

 

Portal Analitika