Društvo

Cetinje: Tokom rekonstrukcije ulice našli ostatke ljudskog skeleta

Prilikom izvođenja radova na rekonstrukciji Bajove ulice, na raskršću sa ulicom Nikole Lekića radnici su pronašli osteološke ostatke. Kosti su pronađene na dubini nešto većoj od metar.
  Cetinje: Tokom rekonstrukcije ulice našli ostatke ljudskog skeleta
Portal AnalitikaIzvor

Nakon prvih analiza, ustanovljeno je kako su kosti bile razbacane u radijusu od tri i po do četiri metra. Stručna lica vjeruju kako je do rasipanja došlo pri radovima koji su ranije izvođeni na toj lokaciji.

Arheolog Čedomir Martinović kaže za RTV Cetinje kako je lokaciju obišao sedmog jula, pri čemu su ostaci skeleta bili izdvojeni u gomili. On ističe kako na lokaciji nema detalja koji bi ukazivali da je u pitanju izgrađena grobnica, ili koji bi ukazali na dob, društveni status ili pol osobe čiji su ostaci nađeni.

Jedino se, kako ističe naš sagovornik, moglo konstatovati tačno mjesto na kojem je nađen dio lobanje, s obzirom da je kalota ostavila otisak u zemljištu. Ostale kosti bile su razbacane unaokolo.

Martinović je skupa sa kolegom Goranom Pajovićem nadzirao dalje radove, no drugih ostataka nema.

Nađeni ostaci pažljivo su sakupljeni i transportovani u depo Narodnog muzeja, pa slijedi naučna obrada, odnosno antropološka analiza.

Martinović kaže da bi se, tek nakon eventualne forenzičke analize, moglo govoriti o vremenu kada je osoba sahranjena, ili o dobi i polu.

IZVOR: cetinjskilist.com

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.