Kultura

Burzan: Ovo je krupan zalogaj, ali vjerujemo u našu energiju

Spontani građanski projekat, kako su osnivači i članovi, istinski zaljubljenici u muziku i pjevanje, raznih profesija i generacija, definisali KIC Pop hor, poslije junskog debija u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” prvi put otisnuće se van glavnog grada.
Burzan: Ovo je krupan zalogaj, ali vjerujemo u našu energiju
Portal AnalitikaIzvor

Pod dirigentskom palicom profesora Saše Barjaktarovića, večeras (21.30 časova) će hor održati koncert između crkava u budvanskom Starom gradu, a već 1. avgusta uslijediće repriza ispred Katedrale Sv. Tripuna u Kotoru (22 časa). Budvanski koncert poklon je Grad teatra, Muzeja i galerija i TO Budva, a direktorica KIC-a Snežana Burzan, članica hora i jedna od inicijatorki njegovog formiranja, Dnevnim novinama iskreno priznaje da će predstojeći koncerti biti izuzetan test za kolege i nju, teži negoli onaj na premijeri, ali i da kvalitetna priprema nije izostala.

ŽELJELI SMO NOVI IZAZOV

“Mnogo je veća odgovornost, jer je koncert otvorenog tipa i jer su u Budvi i Kotoru brojni turisti iz različitih krajeva Evrope i svijeta. Nadam se da smo spremni, vrijedno smo radili posljednjih dana, probe su trajale i do pet sati, sa bendom i bez njega. Možda je ovo krupan zalogaj za mlad, amaterski ansambl, ali prosto smo željeli da se oprobamo na otvorenom. Zahvaljujemo domaćinima na pozivu, srećni smo i vjerujemo da ćemo doprinijeti još boljoj ljetnjoj atmosferi u ovim gradovima. Kada s ljubavlju nešto radite to donosi kvalitet više”, vjeruje Burzan.

Organizatori su najavili da će hor predstavljati oko 40 članova, a “provozaće” goste kroz muzički vremeplov, od ‘50ih godina prošlog vijeka do danas. Očekuje se da, tokom sat i po programa, čujemo oko 20 domaćih i svjetskih pop-rok hitova, poput “Dobra vam noć prijatelji”, “Goro moja”, “Imagine”…

“Pjevaćemo evergrine. Pripremili smo sličan repertoar kao u Podgorici, uz nekoliko iznenađenja. Miris mora daje posebnu magiju. Ako je moguće biti energičniji nego na koncertu u Podgorici učinićemo to na Primorju. Prenosimo to publici, ona vraća na najljepši način”, dodaje Burzan, uz napomenu da će gost koncerta u Budvi biti talentovani mladi solista Nemanja Petrović.

U SVAKOME LEŽI UMJETNIČKA DUŠA

Od pomenutog debija, kada su preovladavali aplauzi brojne publike u KIC-u, hor je svakodnevno zbrajao komplimente i pokoju negativnu ocjenu, a Burzan zahvaljuje svima.

“Zadovoljna sam bilo je više pozitivnih nego negativnih komentara, koji nas tjeraju da budemo bolji, da radimo više, unapređujemo repertoar. Hvala svima. U svakom čovjeku leži umjetnička duša. I ovaj hor to dokazuje. Podgorica i Crna Gora puni su amatera, a KIC pruža tim ljudima da dokažu šta znaju. Vjerujemo u naše stvaralaštvo i udruženu energiju”, priča Burzan, između ostalog, i u ime benda koji prati hor čine ga profesionalni muzičari: Enes Tahirović (klavir), Ivan Tomas (bas gitara), Martin Đorđević (bubnjevi), Dejan Ljujić (električna gitara) i Stefan Pavićević (saksofon).

KONCERT PARTIZANSKIH PJESAMA

Nakon premijere u Podgorici, Burzan je poželjela da hor dobije poziv sa različitih adresa u Crnoj Gori, a sada priznaje da vlada veliko interesovanje. Ipak, imajući u vidu da je riječ o amaterskoj postavi privatne obaveze diktiraće redosljed koncerata.

“Većina članova hora su zaposleni, mada ima srednjoškolaca, penzionera… Moramo poći na godišnji odmor, ne možemo sve postići. Od septembra nas čekaju nove obaveze. Bićemo gosti Festivala lutkarstva u KIC-u, pozvali su nas da uljepšamo završno veče, a dječji solisti biće naši gosti i prilagodićemo im repertoar. Imamo pet-šest poziva do kraja godine, ali veoma nas interesuje naš završni koncert u Podgorici u decembru. Mislim da ćemo se dogovoriti sa Savezom udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, da organizujemo, krajem novembra, koncert partizanskih pjesama. Želimo da realizujemo tu ideju. Hvala svim prijateljima koji su nam do sada pomogli i obećavamo još dosta toga”, zaključila je Burzan.

Dnevne novine

Portal Analitika