Politika

Medojević: Novi zakon o vojsci u službi “erdoganizacije” CG

Novim Zakonom o vosjci nastavljaju se negativni trendovi jačanja autotratskih totalitarnih mehanizama vladanja, sve prisutniji od organizacije lažnog državnog udara od strane Đukanovićevog režima na dan izbora 16.oktobra prošle godine, izjavio je lider PzP i član DF-a, Nebojša Medojević.
Medojević: Novi zakon o vojsci u službi “erdoganizacije” CG
Portal AnalitikaIzvor

Medojević smatra da je lažnim državnim udarom Đukanović javno ušao u opasnu fazu “erdoganizacije”, kroz jasnu namjeru da suspenduje bilo kakvu eksternu kontrolu vlasti.

“Parlament bez opozicije i bez ustavom definisane parlamentarne kontrole veoma važnih segmenata izvršne i sudske vlasti, doveo je do, snaženja totalitarnih trendova i usvajanja zakona kojima se smanjuje transpratenost i odgovornost vlasti, i povećava prostor za korupciju i zloupotrebe vlasti. Nakon lažnog državnog udara, niko ne kontroliše službe bezbjednosti, vojsku, policiju, tužilaštva, sudove. Niko ne kontroliše sudsku vlast. Niko ne kontroliše kako režim troši budžetska sredstva i kako se upravlja sa javnim finanisjama”, kazao je Medojević.

Prema mišljenju Medojevića usvajanjem izmjena zakona o slobodnom pristupu informacijama i javnim nabavkama, stvaraju se nove zakonske mogućnosti za smanjenje transparentnosti i snaženje korupcije.

“Daleko od očiju javnosti, mijenja se zakon o vojsci, usvajaju izvještaji ANB, policije, tužilaštva, sudova, imenuju nekompeteteni ali partijski odani članovi Senata DRI. Grubo se gaze ustavne kategorije i instituti kojima se definisao međusobni balans i kontrola različitih grana vlasti, kao jedini efikasan mehanizam za obezbjeđivanja efikasne i odgovorne vlasti. Snažan debalans moći na starni izvršne valsti i DPS, suštinski je razorio ustavni poredak i doveo u pitanje fundametalne principe višetratačkog parlamantarnog sistema”, smatra lider PzP.

Novi zakon o vojsci, kako dodaje, uvodi nova rješenja, koja su imanenta diktaturama i nedemokratskim režimima.

“Odluka o angažovanju vojske je jedna od najvažnijih odluka u sistemu odbrane i ona se mora donositi na više nivoa, uz međusobnu kontrolu od mogućih zloupotreba. Zato postoji Savjet za odbranu, generalštab, Ministar, ali i Odbor za odbranu i bezbjednost koji terba da vrši ustavom i posebnim zakonom svoju ulogu u kontroli i nadzoru odluka i Ministra i načelnika generalštaba”, kazao je on.

Medojević podsjeća da je  u Parlamentu tražio od Ministra odgovor na pitanje zašto je Vojska Crne Gore bila stavljena u stanje pripravnosti za noć 24.oktobra 2015. godine kada su građani predvođeni DF-om, tražiili fer i slobodne izbore i borili se za slobodu i demokratiju.

“Tek nakon insistiranja u parlamentu, i mog ličnog nadzora u Ministarstvu odbrane došao sam do informacija da je načelnik generlštaba netačno informisao javnost da je vojska dignuta u stanje pripravnosti zbog napada na objekte Vojske, što nije bilo tačno. Nikakvih napada na objekte vojske nije bilo i vojska je dignuta u stanje pripravnosti po naređenju Đukanovića koji je bio spreman da je upotrebi protiv sopstvenog naroda”, kazao je on.

Medojević kaže da je pitanje upotrebe vojske , ključno demokratsko i političko pitanje koje ne smije biti stavljeno u ruke bilo kom pojedincu, a posebno ne aktulenom Ministru, poznatom kao slijepom izvršiocu naređenja Đukanovića.

“Ovim zakonskim rješenjem režim nastavlja sa degradacijom postignutih demokratskih standarda i jačanjem autoratskih mehanizama kojima se želi Crna Gora uvesti u “erdoganizaciju”, kršenjem ljudskih prava i sloboda, poptunom kontrolom institucija države od strane jednog čovjeka i partije na vlasti, progon opozicije, netrasnparetna i neogovorna vladavina sa korupcijom i državnim nasiljem kao “modus operandi”. Ovako brutalno gaženje ustavnih normi i mehanizama, dostignutih standarda i reforomi, sigurno će voditi i izmjeni ustava, gdje bi se po ugledu na Erdogana ojačali totalitarni mehanizmi vladavine i legalizovali brutalni instrumenti odbrane režima po svaku cijenu. Zato je borba DF, borba za demokratiju, ustavne garancije ljudskih prava i sloboda, ravnopravnost građana pred zakonom”, poručuje on na kraju.

Portal Analitika