Košarka

Todorović: Bolji nego ikad

Kada je selektor Bogdan Tanjević, na početku priprema reprezentacije za Eurobasket, kazao da je srećan jer je većina igrača napredovala za godinu bez sumnje je u prvom redu mislio na Marka Todorovića.
Todorović: Bolji nego ikad
Portal AnalitikaIzvor

Kada je selektor Bogdan Tanjević, na početku priprema reprezentacije za Eurobasket, kazao da je srećan jer je većina igrača napredovala za godinu bez sumnje je u prvom redu mislio na Marka Todorovića.

Centar Himkija je u 26. godini dočekao, u periodu nakon Nove godine, punu afirmaciju u ruskom klubu. Upravo on, uz neprikosnovenog lidera, beka Rusije Alekseja Šveda, bio je ključni faktor što je Himki izborio povratak u Evroligu. Marko je u odnosu na prošlogodišnje kvalifikacije za Eurobasket ,,za komad“ bolji, dokazan igrač. I jedan od izvjesnih putnika na Evropsko prvenstvo…

“Svi smo u selekciji iskusniji, možda i bolji nego ikad prije. Sada imam priliku da sezonu, koja je bila bolja i bolja kako je odmicala, zaokružim na najljepši način na Eurobasketu. To ćemo učiniti ako, prije svega, u Klužu ostvarimo onu osnovnu ambiciju, plasman u drugu rundu u Istanbulu. Sve ostalo, svaka pobjeda tamo, u eliminacijama, bila bi poput sna. I veliki plus za reprezentaciju i naše karijere” – rekao je Todorović.

Očeličio

Centar visok 208 santimetara je u samoj završnici ruskog šampionata, u finalu protiv moćnog CSKA, doživio nezgodnu povredu. Imao je oko mjesec odmora, a reprezentaciji se priključio prvog dana zvaničnih priprema, 23. jula.

“Problem je sada iza mene i vjerujem da ću u dobroj formi dočekati Evropsko prvenstvo. Prethodne godine pomogle su mi da očeličim i vjerujem da sam se u Himkiju sada ustalio. Pripreme i rad sa reprezentacijom mnogo će mi pomoći u karijeri, jer uvijek možete naučiti nešto novo. A nama motiva i ambicije ne fali, uz izuzetnu atmosferu kod selektora Tanjevića.” – istakao je Marko.

Dugo mu je trebalo da se privikne na uslove igranja u Rusiji, nakon dolaska iz Španije na ljeto 2015. Duga
putovanja, ritam mečeva, višečasovni letovi, spavanje često i na aerodromu…

“Sve to vas očvrsne. Naredne sezone me čeka i Evroliga, uvjeren sam da sam spreman za nadmetanja u najjačem evropskom takmičenju, a Himki će imati strašan,vrhunski tim od kojih će i najveći strijepiti” – kazao je Todorović.

Učio od Duška

Prošla sezona bila je u znaku rada sa slavnim crnogorskim trenerom, Duškom Ivanovićem, koji je godinu i po sa uspjehom vodio Himki.

“To je za mene bilo izuzetno iskustvo. Zamislite, u čitavoj profesionalnoj karijeri u klubovima, Duško je prvi trener sa kojim sam imao priliku da komuniciram na našem jeziku! Mnogo mi je značilo što je tu, kao mentor, bio neko sa naših prostora. A na to kakav je stručnjak Duško Ivanović ne treba trošiti riječi. Vjerujem da će mi mnogo pomoći to što sam naučio kod njega, kod novog trenera Barcokasa u Himkiju.” – rekao je Marko Todorović.

Konačno, prvi meč na Euro basketu, protiv favorita Španaca, donijeće okršaj fantastičnih centarskih linija…

“Nijesu Španci pod obručem samo braća Gasol, niti je sav posao u našem timu na Vučeviću, Dubljeviću i meni, kada je kontrola skoka u pitanju. Protiv njih ćemo igrati svi kao jedan, raditi žestoko u periodu od šest sedmica do Eurobasketa. I biti spremni za taj prvi, izuzetno važan meč” –  je Marko Todorović.

Slika napretka

Marko Todorović je prošle sezone u VTB ligi, jednoj od najjačih na kontinentu, odigrao 32 meča, 20 kao starter. Za 22 minuta u prosjeku na parketu postizao je 10,6 poena uz 7,1 skokova po meču! Prosjek je značajno veći u drugom dijelu sezone. Interesantno, imao je čak 68 procenata realizacije šuta.

Sa druge strane, u sezoni prije prošle, u Himkiju je imao 18 minuta u prosjeku na parketu. Postizao je 8,4 poena uz 4,1 skok po utakmici, i 63 procenata realizacije šuta.

Ukupno u sezoni za nama odigrao je 48 utakmica u VTB ligi i Evrokupu, od čega 46 kao starter.

Arena

Portal Analitika