Podgorica

Predložen DUP “Dahna 1”: Evo šta je planirano da se gradi

Glavni grad objavio je predlog Detaljnog urbanističkog plana za područje “Dahna 1” površine 27 hektara. Prema Predlogu, o kome će se odbornici izjasniti 28. jula, na prostoru Dahne je planirana izgradnja tržnog centra, dvospratnih stambenih jedinica male gustine, komunalnih servisa, ugostiteljskih objekata, skladišta i stovarišta koji ne predstavljaju bitniju smetnju pretežnoj namjeni i ostalih sadržaja...
Predložen DUP “Dahna 1”: Evo šta je planirano da se gradi
Portal AnalitikaIzvor

Planom je obuhvaćeno područje površine 27,19 hektara. Prostor u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana “Dahna 1” se nalazi između  ulice Vojisavljevića i korita rijeke Morače. Predmetni  Plan se sa sjeverne i sjevero-zapadne strane graniči vodotokom rijeke  Morače, sa istočne DUP-om "Titeks", sa južne DUP- ovima "Dahna" i „Dahna 2“.

Planom je ovaj prostor namijenjen za površine za površine za stanovanje (male gustine), površine za mješovitu namjenu, površine za centralne djelatnosti, površine za pejzažno uređenje - površine za specijalne namjene, površine saobraćajne infrastrukture i površine ostale infrastrukture.

U zahvatu planskog dokumenta DUP-om su planirane sljedeće namjene površina:

dup-dahna1Stanovanje male gustine: U okviru ove namjene površina planirani su objekti stanovanja sa mogućnošću poslovanja u prizemlju i suterenu. Planirani parametri za ovu namjenu su: maksimaln indeks zauzetosti je  0.3, maksimalni indeks izgradjenosti je 0.9, maksimalna BGP objekata za stanovanje je 500 m2 sa najviše četiri stambene  jedinice,  maksimalna spratnost objekata je prizemlje plus dva sprata.

Centralne djelatnosti: U zavisnosi od potreba investitora, a u skladu sa predviđenom namjenom na  urbanističkoj parceli  93  može se predvidjeti: ugostiteljski objekat;  trgovački (tržni) centar; poslovna zgrade i objekat uprave, kulture, zdravstvene i socijalne zaštite ili objekat za sport i rekreaciju; komunalno-servisni objekat  javnih preduzeća i privrednih društava koji služe potrebama područja.

Mješovita namjena: U zavisnosi od potreba investitora,a u skladu sa predviđenom namjenom na  urbanističkim parcelama  mogu se predvidjeti: stambeni objekti; objekti koji ne ometaju stanovanje,a koji služe za opsluživanje područja; trgovina,objekti za upravu,kulturu,školstvo,zdravstvenu i socijalnu zaštitu,sport i rekreaciju, ostali objekti društvenih djelatnosti koji služe potrebama stanovnika područja obuhvaćenog planom; ugostiteljski objekti i objekti za smještaj turista; privredni objekti, skladišta, stovarišta, koji ne predstavljaju bitniju smetnju pretežnoj namjeni; objekti komunalnih servisa koji služe potrebama stanovnika područja. Maksimalna spratnost objekata je P+3.

Na UP Z1 PUP-om Podgorice predvidjene su površine za specijalne namjene ,dok su UPZ2,UPZ3 i UPZ4 predviđene za zelenilo javnih namjena. Na UP TS1,UP TS2, UP TS3 ,UP TS4  i UP TS5 su  planirane  trafostanice”, zaključuje se u dokumentu.

Izrada Plana ustupljena je konzorcijumu preduzeća „Republički zavod za urbanizam i projektovanje“ a.d. i „Plan plus“ d.o.o. , a Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu preduzeću Institut za razvoj i istraživanja u oblasti zaštite na radu.

Finansijska sredstva za izradu Plana obezbijeđena su iz Budžeta Glavnog grada Podgorice.

P.Z.

Portal Analitika